wtorek, września 05, 2023

Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką


Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką to nie tylko przepyszny deser, ale i również czysta rozkosz w każdym kęsie! Ten wyjątkowy przepis jest idealnym połączeniem kruchego spodu, lekko kwaskowatego dżemu, rozpływającej się w ustach masy serowej oraz chrupiącej z zewnątrz i słodkiej bezy. Całość jest perfekcyjnie zharmonizowana. Koniecznie wypróbujcie moją autorską, już nie raz sprawdzoną recepturę i w prosty sposób sprawcie przyjemność sobie oraz swoim bliskim. Smacznego!
 
Forma: 19,5 x 19,5 cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10-15 minut (spód) 50 minut (sernik) + 20 minut (beza)


Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką - składniki:


Kruchy spód:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 400g mielonego twarogu (może być też z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100g cukru 
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego w proszku (20g)

Beza:

  • 2 białka 
  • 100g cukru
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego, u mnie wiśniowy)
 


Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką - przygotowanie:


Spód:


Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść i wyłożyć nim formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Spód podpiec w lekko rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po delikatnym przestudzeniu posmarować go dżemem.

Masa serowa:


Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować, ale jedynie do połączenia się składników. Masę wyłożyć na kruche ciasto posmarowane dżemem.

Pieczenie:


Sernik piec 50 minut w 180 stopniach.

Beza: 


Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodać cukier. Pianę przełożyć na sernik. Całość podpiec dodatkowe 20 minut.

Studzenie:


Sernik ostudzić w piekarniku (nie otwieram drzwiczek), a później schłodzić w lodówce.
 
 

Sernik na kruchym spodzie z dżemem i bezową pianką - dodatkowe informacje:


Jeśli sernik ma być dla diabetyków, to zamiast cukru można użyć ksylitolu. Na rynku są również dostępne dżemy słodzone ksylitolem.



16 komentarzy:

  1. Moja mama uwielbia takie serniczki. Coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko! Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi mnie szczególnie ta bezowa pianka!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Super przepis! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Świetny sernik! Z powodzeniem można zaserwować na uroczystość rodzinną lub święta. Super pomysł, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego sernika jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam. Ależ to ciacho musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale on musi fantastycznie smakować! Ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie :) Ten serniczek przypomina mi złotą rosę, którą bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie ♡
    Wygląda pięknie, bardzo pyszniutko :) Dziękuję, za cudowną inspirację!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto, od razu chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm sernik na pewno jest pyszny i wystarczą podstawowe składniki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham taką piankę od góry. Zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nie robiłam takiego sernika. Czuję że każdemu będzie smakował

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik 👍🙂 Postanowię w przyszłości wypróbować ten przepis. Dzięki, że podzieliłaś się z nami tym fantastycznym przepisem na sernik z bezą.

    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗😘💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapowiada się smacznie Nie widziałam takiego sernika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger