Placuszki bananowo-jogurtowe to jedne z tych placków, które mogłabym jeść codzienne! Zresztą moja córka również je uwielbia i często podjada w wersji solo, albo z ulubionym miodem i owocami. Placuszki bananowe na jogurcie bez cukru to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Można porcję zapakować w lunchbox oraz zabrać do szkoły lub pracy. Są puszyste i naprawdę pyszne! Wypróbujecie mój przepis?
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: do 20 minut
Placuszki bananowo-jogurtowe - składniki:
- 1 banan (najlepiej dojrzały)
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 100g jogurtu naturalnego
- 50g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Do podania:
- ulubione dodatki, np. miód
Placuszki bananowo-jogurtowe - przygotowanie:
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a banana zblendować lub rozdusić za pomocą widelca na gładkie puree. Żółtko wymieszać z jogurtem, mąką, puree bananowym oraz roztopionym masłem. Na końcu wmieszać pianę z białkę. Na rozgrzaną patelnię (ja smażę bez tłuszczu, bo posiadam patelnię z nieprzywierającą powierzchnią) za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka = 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (*).
Placuszki bananowo-jogurtowe - dodatkowe informacje:
(*) Do placuszków nie dodaję żadnego słodzidła, ponieważ sam banan nadaje im odpowiedniego smaku. Jeśli chcę placki w bardziej słodszej wersji - podaję je z owocami i miodem. Ostatnio wraz z moją rodziną zajadamy się miodami od sprawdzonego gospodarstwa pasiecznego Pasieka Rodzinna. Oprócz miodów tradycyjnych uwielbiamy te smakowe. Są najlepsze!
Wpis powstał w ramach współpracy/testowania produktów.
Takie placuszki nawet bez cukru są smaczne.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńRobię ciut podobną wersję, ale mniej zdrową, bo z tartym serem ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki prezentują się bardzo smakowicie :D Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja wczoraj robiłam bardzo podobne placuszki, ale niestety były takie kształtne jak Twoje Kochana 😀
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne placuszki 🧡🧡
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe! Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam do takich sos serowy i było bardziej na wytrawnie ;)
OdpowiedzUsuń👍😋💗🥞
OdpowiedzUsuńBędę musiała je spróbowac. Zapowiadają się pysznie
OdpowiedzUsuńW sezonie na borówki robimy częściej niż zwykle
OdpowiedzUsuńCzy mozna upiec z tego ciasta gofry?
OdpowiedzUsuńMożna.
Usuń