Papryka marynowana do słoików, czyli mój sprawdzony przepis, który zawsze powtarzam. Papryka w occie to doskonała przekąska oraz dodatek do dań mięsnych. Dodaję ją również do sałatek. Jej słodko-kwaśna nuta pasuje dosłownie do wszystkiego. Przekonajcie się sami, że przygotowanie papryki w occie nie jest takie trudne!
Papryka marynowana - składniki:
- 1 kg papryki
Zalewa:
- 3/4 litra wody
- 150g cukru
- 30g soli
- 150 ml octu 10%
Dodatkowo:
- czosnek
- ziarna pieprzu
- ziele angielskie
- liście laurowe
- suchy koper (opcjonalnie)
Papryka marynowana - przygotowanie:
Składniki zalewy należy zagotować, aby cukier i sól się rozpuściły. Umytą, oczyszczoną oraz pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru (opcjonalnie), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 2 listki laurowe. Całość zalać gorącą zalewą. Paprykę w słoikach pasteryzować 25 minut.
O pasteryzacji można przeczytać tu - klik.
U mnie w domu od marynowania jest mąż. Ja się nie wtrącam ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi taką paprykę. To fajna przekąska na stół.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką paprykę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię słodko-kwaśny smak papryki marynowanej. :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńPysznie! Ja po prostu uwielbiam paprykę czerwoną :) Świetny przepis, odkąd spędzam więcej czasu w domu, chętnie marynuję różne warzywa. Dziękuję za inspirację! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Świetny przepis na paprykę 🧡
OdpowiedzUsuńPalce lizać :)
OdpowiedzUsuńpyszne zapasy!
OdpowiedzUsuń