Ogórki w zalewie ketchupowej docenią nie tylko miłośnicy dobrych smaków. Z tego prostego przepisu dowiecie się jak stworzyć najlepsze ogórki w
ketchupie, które z pewnością staną się hitem na każdym stole. Są chrupiące i pełne intensywnego aromatu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, grilowanego mięsa, czy klasycznego obiadu. Jesteście gotowi do kulinarnej przygody? Koniecznie przygotujcie ogórki w ketchupie według poniższej receptury!
Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:
- 2 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 200g ketchupu łagodnego
- 200g ketchupu pikantnego
- 150g koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki octu (1 szklanka =250 ml)
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Ogórki w zalewie ketchupowej - przygotowanie:
Ogórki:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać z solą i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie powstały sok odlać i ogórki z cebulą przełożyć do słoików.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę przelać do słoików z ogórkami i cebulą.
(Zalewa w całości powinna pokrywać zawartość słoika.)
Pasteryzacja:
Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować przez około 15 minut.
(Na dnie dużego garnka umieścić szmatkę
i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę
podgrzać do podobnej temperatury co posiada zalewa w słoikach. Do
garnka włożyć słoiki - nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy
od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w
wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na
ścierce/ręczniku dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.)
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich ogórków.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Chętnie wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńprzepis dam teściowej!
OdpowiedzUsuńBrzmi super, bardzo ciekawi mnie ich smak.
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że jest taka zalewa do ogórków, szkoda że już nie mam ogórków, a chętnie bym ją wypróbowała, muszę koniecznie o niej pamiętać następnym razem :O
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis, takich ogórków jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis i uwielbiam, w tym roku też zrobiłam kilka słoiczków.
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam. Jestem, ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńRobię... Uwielbiamy... Bardzo dobre, smaczne. Pycha. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPysznie, babcia mojego męża robi podobne ogórki. :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takich ogórkach, ale wyglądają bardzo apetycznie 🙂
OdpowiedzUsuńCiekawa zalewa :D
OdpowiedzUsuńCo roku robię podobnie ogórki i są rewelacyjne. Robię plasterki, pikle i zalewam taką zalewą również cukinię. Pycha!
OdpowiedzUsuńMusiałabym spróbować. Nigdy nie robiłam takich ogórków
OdpowiedzUsuńSama takich nie robiłam, ale miałam okazję spróbować. Są pyszne. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam takie, na prawdę warto.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ogóreczki. Koniecznie zrobię :))
OdpowiedzUsuńPolecam użyć jakiegoś oleju tłoczonego na zimno, ja w zalewie stosuję olej rydzowy, ale każdy tłoczony na zimno doda fajny akcent smakowy
OdpowiedzUsuńChyba nie każdy, bo nie wszystkie nadają się do gotowania. A olej rydzowy przypadkiem nie traci swoich właściwości poddany wysokiej temperaturze?
Usuń👍🙂
OdpowiedzUsuń