niedziela, sierpnia 27, 2023

Ogórki w zalewie ketchupowej


Ogórki w zalewie ketchupowej docenią nie tylko miłośnicy dobrych smaków. Z tego prostego przepisu dowiecie się jak stworzyć najlepsze ogórki w ketchupie, które z pewnością staną się hitem na każdym stole. Są chrupiące i pełne intensywnego aromatu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, grilowanego mięsa, czy klasycznego obiadu. Jesteście gotowi do kulinarnej przygody? Koniecznie przygotujcie ogórki w ketchupie według poniższej receptury!
 
 

Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:

 
  • 2 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 200g ketchupu łagodnego
  • 200g ketchupu pikantnego
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu (1 szklanka =250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego


Ogórki w zalewie ketchupowej - przygotowanie:


Ogórki:

 
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać z solą i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie powstały sok odlać i ogórki z cebulą przełożyć do słoików.

Zalewa:


Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę przelać do słoików z ogórkami i cebulą.
(Zalewa w całości powinna pokrywać zawartość słoika.)

Pasteryzacja:


Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować przez około 15 minut.
(Na dnie dużego garnka umieścić szmatkę i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę podgrzać do podobnej temperatury co posiada zalewa w słoikach. Do garnka włożyć słoiki - nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na ścierce/ręczniku dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.)
 

20 komentarzy:

  1. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich ogórków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi super, bardzo ciekawi mnie ich smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam, że jest taka zalewa do ogórków, szkoda że już nie mam ogórków, a chętnie bym ją wypróbowała, muszę koniecznie o niej pamiętać następnym razem :O

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujący przepis, takich ogórków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam ten przepis i uwielbiam, w tym roku też zrobiłam kilka słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takich nie robiłam. Jestem, ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię... Uwielbiamy... Bardzo dobre, smaczne. Pycha. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, babcia mojego męża robi podobne ogórki. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz słyszę o takich ogórkach, ale wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Co roku robię podobnie ogórki i są rewelacyjne. Robię plasterki, pikle i zalewam taką zalewą również cukinię. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiałabym spróbować. Nigdy nie robiłam takich ogórków

    OdpowiedzUsuń
  13. Sama takich nie robiłam, ale miałam okazję spróbować. Są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś jadłam takie, na prawdę warto.

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjne ogóreczki. Koniecznie zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam użyć jakiegoś oleju tłoczonego na zimno, ja w zalewie stosuję olej rydzowy, ale każdy tłoczony na zimno doda fajny akcent smakowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie każdy, bo nie wszystkie nadają się do gotowania. A olej rydzowy przypadkiem nie traci swoich właściwości poddany wysokiej temperaturze?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger