Ogórki z miodem robiłam już wielokrotnie, więc przekonałam się, że zawsze szybko znikają podczas imprez lub jako dodatek do obiadu. Mało kto oprze się chrupiącemu oraz słodko-kwaśnemu ogórkowi, prawda? Ten przepis na ogórki do słoików jest bardzo prosty, dlatego też gorąco zachęcam Was do jego wypróbowania. Zaręczam, że będziecie do niego wracać podczas każdego sezonu na ogórki.
Ogórki z miodem - składniki:
- 2 kg ogórków
- 200g cebuli
Zalewa:
- 2 litry wody
- 400 ml octu spirytusowego 10%
- 440g cukru (2 szklanki)
- 240g (12 łyżek miodu)
- 2 łyżki soli (najlepiej niejodowanej)
Dodatkowo na każdy 1 słoik 700-900 ml:
- 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 1/3 łyżeczki gorczycy
Ogórki z miodem - przygotowanie:
Ogórki należy dokładnie umyć, opcjonalnie obrać i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Do każdego słoika włożyć czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gorczycę oraz odrobinę cebuli. Następnie napełnić ogórkami do maksymalnie 3/4 pojemności słoika. Całość zalać gorącą zalewą, aby pokrywała ogórki i szczelnie zakręcić. Mniejsze słoiki z ogórkami pasteryzować przez 15 minut, większe około 20 minut.
Jak pasteryzować przetwory?
Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę i napełnić wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę podgrzać, żeby osiągnęła podobną temperatury co zalewa w słoikach. Do garnka włożyć słoiki - nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na ścierce/ręczniku dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zdaję sobie sprawę, że krojenie większej ilości ogórków może być monotonne, więc aby usprawnić cały proces przygotowywania przetworów z chęcią przedstawiam Wam tarkę do warzyw Welle Waffel! Karbowane plasterki warzyw wyglądają bardzo efektownie, prawda? Można ustawić grubość krojenia warzyw i dobrać tarkę pasującą kolorystycznie do swojej kuchni.
Muszą być bardzo smaczne. Ogórki i miód to fajne połączenie.
OdpowiedzUsuńTakie ogóreczki są pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPysznie, super połączenie. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Nie słyszałam o takich. Będę próbować
OdpowiedzUsuńTeż lubię bardzo ogórki w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :D
OdpowiedzUsuńFajna tarka i ciekawy przepis. Ja jak kroję owoce i warzywa na przetwory to słucham audiobooków, więc działam trochę jak robot ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich. Brzmi bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń👍🙂🥒🥫
OdpowiedzUsuńPycha, lubię takie ogóreczki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ogóreczki 💚💚💚
OdpowiedzUsuńTakie ogóreczki będą pysznie smakować w zimie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam takie słodko-kwaśne smaki. Super przepis. :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam takich ogórków. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo prosty, idealny dla mnie. :)
OdpowiedzUsuń