Tradycyjna polska kuchnia obfituje w potrawy z grzybów. Na
bazie tego składnika można przygotować rozmaite dania – zupy, sosy,
pierogi czy zapiekanki. Jednak każdy z grzybów ma też swoją specyfikę i
charakterystyczny smak. Zobacz, jakie dania można przyrządzić z grzybów!
Zbieranie
grzybów to bardzo popularna aktywność. Wiele osób ceni sobie to hobby
nie tylko ze względu na grzyby, ale także możliwość relaksującego
spaceru po lesie. Sezon na te przysmaki rozpoczyna się wczesnym latem i
trwa aż do późnej jesieni. Spożywa się je jednak przez cały rok – w
formie ususzonej lub jako przetwory. Jakie są najpopularniejsze potrawy z
grzybów?
Kotlety z kani
Obtoczone w panierce i usmażone na patelni kapelusze kani, to przysmak, który wiele osób kojarzy z dzieciństwem. Kania jest grzybem, który uchodzi za wyjątkowo smaczny zamiennik mięsa,
więc takie kotlety mogą zastąpić klasycznego schabowego. Wyjątkowo duże
kapelusze sprawiają, że bardzo łatwo przyrządzić kanię w ten sposób.
Smak tego grzyba określany jest jako lekko orzechowy i bardzo delikatny.
Sos z borowików
Borowik
szlachetny to jeden z najbardziej cenionych polskich grzybów. Uważa się
go za świetny surowiec na przetwory, w wielu potrawach wykorzystuje się
też świeże grzyby. Jednym z najpopularniejszych dań z borowików jest klasyczny sos śmietanowo-grzybowy,
który podaje się do różnych mięs. Taki sos może też być dodatkiem do
makaronów i zapiekanek. Często podaje się go również do popularnych
klusek śląskich, pyz i kopytek. Borowik jest też głównym składnikiem
zupy grzybowej.
Kurki duszone na maśle
Kolejnym ważnym dla
polskiej kuchni grzybem jest kurka. Jej charakterystyczne, lekko
wywinięte, pomarańczowe kapelusze mają bardzo delikatną strukturę i niezwykły smak.
Jest on określany jako orzechowy z lekko pikantną nutą. Świeże kurki,
powoli duszone na maśle stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Jednym z
popularnych letnich przysmaków jest jajecznica z kurkami i zieloną
pietruszką.
Duszone kurki podaje się też jako dodatek do bardzo
delikatnych mięs – np. polędwicy czy drobiu. Bardzo lubianą potrawą jest
także risotto z kurkami. Niektórzy smakosze łączą też ten gatunek
grzybów z potrawami rybnymi – np. z dorszem, a nawet z owocami morza.
Maślaki w occie
Grzybem,
który doskonale nadaje się do marynowania, jest maślak. Do przetworów
wybierane są zwykle bardzo młode, niewielkie owocniki. Maślaki w zalewie
są popularną przekąską, która króluje zimą na wielu polskich stołach.
Wartości odżywcze grzybów
Chociaż
grzyby są niezwykle cennym surowcem kulinarnym, to nie mają zbyt wielu
wartości odżywczych, za ich popularność odpowiedzialne są raczej walory
smakowe. Grzyby charakteryzuje tzw. piąty smak – umami. Jest on trudny do opisania, najczęściej określany jako niezwykle przyjemny – orzechowy, maślany lub mięsny.
Niewielka
zawartość składników odżywczych może być rozpatrywana jako atut –
grzyby są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Należy
jednak pamiętać, że jest to surowiec ciężkostrawny, dlatego nie zaleca
się spożywania grzybów małym dzieciom i osobom z chorobami przewodu
pokarmowego.
Jestem przed 30 i dopiero w tamtym roku spróbowałam grzybów. Teraz mogłabym je ciągle jeśc
OdpowiedzUsuńKotlety z kani są pyszne. Dawno ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńOj na grzybach to ja się nie znam ;)
OdpowiedzUsuńMaślaki w occie lubię i robię. U mnie rośnie najwięcej. Resztę grzybów suszę do sosów, bigosu itp.
OdpowiedzUsuńPrzydatny post i na czasie. :)
OdpowiedzUsuń