Kukurydza na ciepło z masłem i solą to doskonała przekąska, szczególnie latem, kiedy jest nią sezon. Soczysta, lekko słodka wspaniale komponuje się z roztopionym masłem i dodatkiem soli. Pyszności! A jeśli macie problem z ugotowaniem kukurydzy, aby była miękka, to koniecznie przeczytajcie ten wpis w całości i dajcie znać czy lubicie kukurydzę z masłem i solą?
Ilość: 1
Czas przygotowania: do 30 minut
Kukurydza z masłem i solą - składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka cukru
- masło
- sól
Kukurydza z masłem i solą - przygotowanie:
Kukurydzę należy włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, a nawet do 30 (w zależności od wielkości kolby).
(Kukurydza w całości powinna być pokryta wodą.)
Wyjąć na talerz, posmarować masłem i posypać solą.
Kukurydza z masłem i solą - dodatkowe informacje:
Niektórzy solą wrzątek, jednakże pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. Aby zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka.
Jej, dawno nie jadłam takiej kukurydzy. Ale mi narobiłaś ochoty na takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kukurydzę na ciepło! :)
OdpowiedzUsuńPychota! Dość często sobie z mężem robimy na filmowe wieczory.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Sezon na kukurydzę przed nami, więc na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuńNigdy cukru nie dawałam do wody. Zawsze z solą gotuję
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy jadłam w takiej wersji kukurydzę :) trzeba to zmienić.
OdpowiedzUsuńMieszkam w Kanadzie, a Kanada kukurydza stoi, jest tutaj niezwykle popularna, Nauczykam sie tutaj gotowac kukurydze w poslodzonej wodzie bez soli i tylko 8 min,od chwili zagotowania.
OdpowiedzUsuńMoi synowie uwielbiają!
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę na taką kukurydzę. W tym roku jakoś o niej zapomniałam
OdpowiedzUsuń