Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką to przepyszny wypiek, który przygotować może każdy. Naprawdę zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Doskonale sprawdzi się jako ciasto do kawy oraz deser na urodziny lub imieniny. Delikatna, lekka budyniowa pianka wspaniale komponuje się z soczystymi borówkami oraz idealnym ciastem kruchym. Ciasto możecie upiec z dowolnymi owocami i zapewniam, że każda jego wersja będzie naprawdę smaczna.
Forma: około 24 x 24 cm
Czas przygotowania: około 40 minut z czasem oczekiwania
Czas pieczenia: 40-50 minut
Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką - składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek
- 350g mąki pszennej (nieco mniej niż 2,5 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
- 250g masła/margaryny
- 30g cukru pudru
- 10g cukru waniliowego/wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 220g cukru (1 szklanka)
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
- 125 ml szklanki oleju
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- około 300g borówek
Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką - przygotowanie:
Kruche ciasto:
Składniki na kruche ciasto zagnieść oraz podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce (minimum 30 minut), a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach.
Budyniowa pianka:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy stopniowo wsypać cukier. Gdy cukier będzie niewyczuwalny, a piana nadal sztywna, dodać proszek budyniowy i na końcu małym strumieniem olej. Masę przełożyć na podpieczony oraz lekko przestudzony spód.
Borówki i wierzch:
Na piance budyniowej w miarę równomiernie ułożyć borówki. Na owoce zetrzeć na grubych oczkach tarki pozostawioną część schłodzonego ciasta.
Pieczenie:
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Wierzch powinien być delikatnie zarumieniony.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką - dodatkowe informacje:
Przygotowanie ciasta można podzielić na 2 etapy. Dzień wcześniej przygotować ciasto kruche, a kolejnego dnia piankę i całość upiec.
W przepisie użyłam produktów firmy Emix.
Koniecznie zerknijcie na nowości, których ostatnio firma wprowadziła dość sporo.
Wpis w ramach współpracy/testowania produktów.
Ojej, jak ono pysznie wygląda. Pychota.
OdpowiedzUsuńpyszny placek!
OdpowiedzUsuńPyszności! Robiłam wcześniej podobne, ale z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🙋♂️
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda te ciasto. Połączenie ciasta kruchego z masą budyniową i borówkami jest wspaniałe. Coś wspaniałego na deser na podwieczorek 👍🙂☕
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗🥰💕
Patryk
Pysznie, uwielbiam ciasta z borówkami. :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne to Twoje ciacho! :)
OdpowiedzUsuńPychotka, mam podobny przepis, robię z owocami, które akurat mam pod ręką,czyli maliny i jeżyny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPycha :) takie ciasto mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńBudyniowa pianka już mi się podoba. Nigdy nie robiłam takiego ciasta
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, tylko ja niestety nie przepadam za budyniami w ciastach :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam żadnego kruchego ciasta,a Twoje doskonale wygląda Kochana 😘
OdpowiedzUsuń