Łatwy tort urodzinowy dla początkujących, którego nie miałam zamiaru wstawiać na blogu. Powstał już jakiś czas temu, ale ciągle dostaję mnóstwo wiadomości z pytaniem jak zrobić prosty tort urodzinowy dla starszej dziewczynki. Z reguły każdy ma wizję tortu, która jest związana z ulubionymi postaciami lub pasją. Tort bez szczególnych wymagań kiedyś zrobiłam pewnej 9-latce. Miał być dziewczęcy oraz dekorowany owocami i tyle. Wszystkim smakował, a solenizantka była zadowolona. To dla mnie najważniejsze! Tego tortu nie musicie dokładnie tynkować, ani niczym obsypywać. Dajcie znać co o nim myślicie, choć ja z biegiem czasu bym bardziej go "odpicowała".
Łatwy tort urodzinowy - składniki:
Biszkopt 22-24 cm:
- 6 jajek
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej tortowej
Krem do przełożenia:
- 600 ml śmietanki 36%
- 250g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Krem do obłożenia:
- 300 ml śmietanki 36%
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwnik (opcjonalnie)
Nasączenie:
- około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Dodatkowo:
- 300g dżemu z czarnej porzeczki/wiśniowego
Do dekoracji:
- owoce
- słodkości
Glazura na owoce:
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska)
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek wody
Łatwy tort urodzinowy - przygotowanie:
Biszkopt:
Jak upiec biszkopt? Przepis na biszkopt znajduje się tu - klik.
Krem do przełożenia:
Koniecznie schłodzoną (!) kremówkę z pudrem ubić na sztywno i następnie stopniowo połączyć z mascarpone. Krem podzielić na 3 części plus niewielką ilość zostawić do posmarowania boków tortu.
Krem do obłożenia:
Krem do obłożenia tortu należy przygotować po uprzednim złożeniu oraz schłodzeniu tortu. Przygotowuję się go w taki sam sposób jak krem do przełożenia. Jedynie na końcu miksowania składników do całości lub połowy kremu należy dodać odrobinę barwnika spożywczego.
Składanie tortu:
Na talerzu/paterze umieścić podkład do tortu i na środku posmarować go odrobinką kremu.
(Dzięki temu tort nie będzie się suwał.)
Następnie należy umieścić pierwszą cześć biszkoptu, nasączyć go, posmarować warstwą dżemu i wyłożyć jedną część kremu do przełożenia. Całość przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć drugą część kremu. Ponownie ułożyć biszkopt i również go nasączyć. Wierz oraz boki tortu posmarować resztą odłożonego kremu. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ciasto otynkować przygotowanym kremem do obłożenia.
(Najpierw nałożyłam biały krem, a później różowy, aby powstał delikatny efekt ombre.)
Wierzch wyrównać, a boki przeciągać do góry za pomocą łopatki, szpatułki do tynkowania. Można także precyzyjnie wyrównać. Gotowy tort udekorować słodyczami i owocami według uznania.
Glazura do owoców:
Cukier i żelatynę dokładnie wymieszać w gorącej wodzie, aby wszystko dokładnie się rozpuściło i stworzyło jednolitą konsystencję. Całość odstawić do ostygnięcia. Po przestudzeniu pędzelkiem posmarować owoce na torcie. Glazura powinna stężeć na owocach.
Piękny i do tego z pewnością niezwykle smaczny.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort Dianko, zawsze zapominam o glazurze na owocach,a dzięki niej tort pięknie się błyszczy. Dzięki za przypomnienie:) serdecznie Cię pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńTort wygląda przepięknie :) na pewno sprawi radość bliskim :)
OdpowiedzUsuńMoże rzeczywiście i spróbuję, ale okazja będzie dopiero w listopadzie ;)
OdpowiedzUsuńjaki piękny :O
OdpowiedzUsuńWygląda super. :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie. Przepis dla mnie :) Nigdy nie robiłam sama tortów
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się przepysznie :D Wygląda jakby był z cukierni :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jaki piękny :) pełen kolorów i pewnie bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń