Lato i początek jesieni obfitują w różnorodne owoce. W tym czasie
można objadać się nimi bez ograniczeń, ale w okresie zimowym wybór jest
znacznie uboższy. Dlatego smak owoców sezonowych najlepiej zamknąć w
słoikach, aby cieszyć się nim niezależnie od pory roku. Jakie przetwory
przygotowuje się najczęściej? Oto informacje, które sprawią, że dobrze
wyposażysz swoją spiżarnię.
Jakie przetwory można przygotować z owoców sezonowych?
Przy
pomocy przetworów z owoców sezonowych upieczesz pyszne ciasto lub
drożdżówki albo przygotujesz jeszcze inny deser. Dżemy, konfitury,
powidła, marmolady i frużeliny pozwalają na stworzenie wyjątkowych
słodkości. Służą jako smarowidło do chleba, ale można je wykorzystywać
również jako dodatek do mięs. Powidła ze śliwek lub konfitura z żurawiny
sprawdzą się w tej roli znakomicie. Pasują do wędlin i serów. Poza tym
konfitury oraz gęste syropy stanowią nieodłączny składnik zimowych
herbat. Na chłodne dni warto też przygotować rozgrzewającą nalewkę.
Historia przetworów owocowych swoje korzenie ma w czasach starożytnych. W przeszłości owoce gotowano w miodzie. Z czasem powstawały coraz ciekawsze kompozycje smaków. W kuchni staropolskiej zajmowały ważne miejsce. Każda szanująca się gospodyni przygotowywała własne przetwory. To doskonały sposób na przedłużenie trwałości produktów. Późną jesienią i zimą mamy obecnie dostęp do owoców sprowadzanych z zagranicy, ale kiedyś takiej wygody nie było. Naturalne skarby zamknięte w słoikach stanowiły jedno z niewielu źródeł witamin.
Do przygotowania
przetworów owocowych potrzebne są oczywiście wybrane owoce i cukier. W
niektórych przepisach znajdują się też dodatkowo środki żelujące
ułatwiające ich gęstnienie. Warto wybierać naturalne produkty żelujące
takie agar-agar, który pozyskuje się z alg morskich. Pamiętaj o
dokładnym umyciu owoców pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich wszystkie
zanieczyszczenia. Słoiki oraz butelki również wymyj, a następnie wyparz.
Wybieraj nieduże słoiki, ponieważ po otwarciu znacznie szybciej tracą
przydatność do spożycia. Bezpieczniej, a przede wszystkim zdrowiej,
wykorzystywać przetwory na bieżąco. Nie napełniaj słoików do pełna, lecz
mniej więcej do 1,5-2 cm wysokości od górnej krawędzi. Zobacz, jakie
przepisy według nas są warte uwagi.
Dżem z wiśni – słodycz z kwaskową nutą
Wiśnie
stanowią skarbnicę przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki.
W ten sposób ograniczają ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Dżem z wiśni jest więc nie
tylko smacznym dodatkiem, ale również wsparciem dla zdrowia. Do jego
przygotowania będziesz potrzebować wyłącznie wiśnie i cukier: https://uwielbiam.pl/przepis/dzem-z-wisni-2.
Słodki smak dżemu z lekką nutą kwasowości sprawdzi się, gdy będziesz
robić naleśniki, gofry oraz ciasta i ciasteczka. Możesz nim też po
prostu posmarować chleb. Wiśnie wymagają nieco więcej pracy niż na
przykład truskawki, ponieważ trzeba je wydrylować. Po opłukaniu oraz
usunięciu pestek włóż wiśnie do garnka i zasyp cukrem. Ilość cukru
zależy od tego, jak dużą słodkość dżemu chcesz uzyskać. Zanim postawisz
garnek na palniku i zaczniesz gotować, zostaw wiśnie zasypane cukrem na
około godzinę, aż puszczą soki. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.
Nalewka jeżynowa z czarnym bzem – moc i zdrowie
Jeżyny
dostarczają mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy: C, A, E i K.
Stanowią też źródło składników mineralnych takich jak wapń, żelazo,
magnez, fosfor, potas oraz sód. To owoce jagodowe o najwyższej
zawartości polifenoli. Czarny bez wykazuje właściwości wzmacniające
odporność. Pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych, dlatego jest
polecany przy przeziębieniach. Warto zrobić nalewkę z jeżyn i czarnego
bzu, aby zimą lepiej zadbać o swój organizm: https://uwielbiam.pl/przepis/nalewka-jezynowa-z-czarnym-bzem.
Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a otrzymasz mocną i smaczną nalewkę.
Po zalaniu produktów spirytusem i rumem należy trzymać je w ciemnym oraz
chłodnym miejscu przynajmniej przez 3 tygodnie. Przed pierwszym
rozlaniem do kieliszków przecedź nalewkę jeszcze raz.
dziękuje Ci za te pomysły <3
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam dżem wiśniowy. Pychota.
OdpowiedzUsuńTaki domowy dżem z wiśni bym zrobiła. Nie ma nic lepszego do ciast
OdpowiedzUsuńja niedawno robiłam dżem oraz frużelinę z wiśni i porzeczki :D uwielbiam mieć zapas takich przetworów :D
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie, tylko ja jestem zbyt leniwa ;) zrobiłam ketchup z pomidorów i cukinii i zamarynowałam papryki. Starczy, bo już mi się więcej nie chce ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze na zimowe wieczory <3
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego. Zamierzam zrobić coś z wiśni
OdpowiedzUsuń