Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania, a może drożdżówka dla leniwych? Jak ją nazwę, to i tak będzie to jedno z najszybszych ciast drożdżowych, które naprawdę szybko znika. Zamarzyła mi się miękka drożdżówka posmarowana masłem, ale uwierzcie, że jest wspaniała bez jakichkolwiek dodatków. Piekłam ją już wiele razy i zawsze żałowałam, że od razu nie robiła dwóch. Ciasto jest idealne, z maślanym posmakiem i kuszącą kruszonką! Sami się przekonajcie!
>> Nie lubicie wyrabiania ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie te przepisy - klik!
Forma: 11 x 30 cm
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: około 45 minut
Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania - składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50g rozpuszczonego masła
- 200 ml mleka
- 50g cukru
- 35g świeżych drożdży
Kruszonka:
- 50g mąki pszennej
- 35g masła
- 25g cukru
Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania - przygotowanie:
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier połączyć dłonią, aby powstała grudkowata kruszonka o konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
Do miski wkruszyć drożdże i dodać cukier. Całość rozmieszać do momentu, aż drożdże zrobią się płynne. Następnie wbić jajka i energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem z końcówkami do mieszania (tymi najzwyklejszymi) naprzemiennie dodawać mąkę oraz ciepłe mleko połączone z roztopionym masłem.
(Powinna powstać jednolita, niezbyt gęsta konsystencja.)
Ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką.
Pieczenie:
Drożdżówkę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania - dodatkowe informacje:
Może się zdarzyć, że ciasto po upieczeniu opadnie i jest tego kilka powodów.
- Starajcie się, aby kruszonka była równomiernie rozmieszczona, gdyż jej nadmiar w konkretnym miejscu może sprawić, że drożdżówka opadnie.
- Nie otwierajcie piekarnika podczas pieczenia.
- Z 5 minut przed końcem pieczenia temperaturę można zwiększyć do 200 stopni i później ciasto studzić w piekarniku.
- Upieczonego ciasta szybko nie wyciągajcie z piekarnika, aby nagła zmiana temperatury mu nie zaszkodziła.
Proste a jakie doskonałe, idealne ciasto na leniwy poranek z kawą:)
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiści łatwy przepis.
OdpowiedzUsuńPycha :) uwielbiam drożdżowe z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna! Muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobnie, zawsze wychodzi, nie jest sucha. Na weekend zrobiłam z rabarbarem. Poszło pół blachy nim ostygła :(
OdpowiedzUsuńU nas też takie ciasta szybko znikają, a ciepłe i pachnące to prawdziwy rarytas.
UsuńSuper drożdżówka. Najlepsze jest to że nie trzeba wyrabiać i czekać aż wyrośnie
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSzybko, łatwo i smacznie.
OdpowiedzUsuńFajna drożdżówka, taka idealna przekąska w ciągu dnia
OdpowiedzUsuń