środa, lipca 05, 2023

Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania

 
Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania, a może drożdżówka dla leniwych? Jak ją nazwę, to i tak będzie to jedno z najszybszych ciast drożdżowych, które naprawdę szybko znika. Zamarzyła mi się miękka drożdżówka posmarowana masłem, ale uwierzcie, że jest wspaniała bez jakichkolwiek dodatków. Piekłam ją już wiele razy i zawsze żałowałam, że od razu nie robiła dwóch. Ciasto jest idealne, z maślanym posmakiem i kuszącą kruszonką! Sami się przekonajcie!
 
>> Nie lubicie wyrabiania ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie te przepisy - klik!

Forma: 11 x 30 cm
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: około 45 minut
 
 

Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania - składniki:


Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 50g rozpuszczonego masła 
  • 200 ml mleka 
  • 50g cukru 
  • 35g świeżych drożdży

Kruszonka:

  • 50g mąki pszennej
  • 35g masła
  • 25g cukru


Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania - przygotowanie:


Kruszonka:


Masło, mąkę i cukier połączyć dłonią, aby powstała grudkowata kruszonka o konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
 

Ciasto:

 
Do miski wkruszyć drożdże i dodać cukier. Całość rozmieszać do momentu, aż drożdże zrobią się płynne. Następnie wbić jajka i energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem z końcówkami do mieszania (tymi najzwyklejszymi) naprzemiennie dodawać mąkę oraz ciepłe mleko połączone z roztopionym masłem.
(Powinna powstać jednolita, niezbyt gęsta konsystencja.)
Ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką.

Pieczenie:


Drożdżówkę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)


Drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania - dodatkowe informacje:


Może się zdarzyć, że ciasto po upieczeniu opadnie i jest tego kilka powodów. 
  • Starajcie się, aby kruszonka była równomiernie rozmieszczona, gdyż jej nadmiar w konkretnym miejscu może sprawić, że drożdżówka opadnie. 
  • Nie otwierajcie piekarnika podczas pieczenia. 
  • Z 5 minut przed końcem pieczenia temperaturę można zwiększyć do 200 stopni i później ciasto studzić w piekarniku.
  • Upieczonego ciasta szybko nie wyciągajcie z piekarnika, aby nagła zmiana temperatury mu nie zaszkodziła.

11 komentarzy:

  1. Proste a jakie doskonałe, idealne ciasto na leniwy poranek z kawą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) uwielbiam drożdżowe z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna! Muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam bardzo podobnie, zawsze wychodzi, nie jest sucha. Na weekend zrobiłam z rabarbarem. Poszło pół blachy nim ostygła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też takie ciasta szybko znikają, a ciepłe i pachnące to prawdziwy rarytas.

      Usuń
  5. Super drożdżówka. Najlepsze jest to że nie trzeba wyrabiać i czekać aż wyrośnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna drożdżówka, taka idealna przekąska w ciągu dnia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger