Kajmakowe ciasteczka z czekoladą to idealna propozycja dla wszelkich łasuchów. Są naprawdę wyjątkowe w smaku i przyznam, że dość słodkie, ale to dzięki czekoladzie. Uwielbiam je za ten karmelowy posmak, który już kusi podczas przygotowania ciastek. Sama ich konsystencja jest odrobinę miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Rewelacja!
Ilość: 18 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut
Kajmakowe ciasteczka czekoladą - składniki:
- 130g masła
- 130g masy kajmakowej
- 200g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli dodajecie aromat to wystarczy kilka kropel)
Dodatkowo:
- 80g czekolady gorzkiej
Kajmakowe ciasteczka z czekoladą - przygotowanie:
Masło z kajmakiem i cukrem należy zmiksować na jednolitą konsystencję. Nie przerywając miksowania wsypać mąkę oraz dodać ekstrakt waniliowy. Na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki wielością przypominające mały orzech włoski i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Należy zachować większe odstępy).
Następnie za pomocą widelca ciastka odrobinę spłaszczyć, dzięki czemu na ich wierzchu powstanie charakterystyczny wzorek. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
(Upieczone ciastka będą miękkie oraz delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Przepis ze starych zapisków z moimi zmianami.
Idealne do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńJuż samo czytanie o ich smaku sprawia, że czuję się głodna. ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno są obłędne! Wypróbujemy z juniorem!
OdpowiedzUsuńoj chętnie bym do herbatki, lubię kajmakowe klimaty:)
OdpowiedzUsuńCoś dla nas :-)
OdpowiedzUsuńzabieram jedno ciasteczko, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńSłodko! Świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuń