Według danych krakowskiej firmy technologicznej Omni Calculator w 2022 roku statystyczny Polak skonsumował prawie 70 kilogramów mięsa przez zaledwie rok. To ogromna ilość, która nie pozostaje bez wpływu na zdrowie, kondycję środowiska oraz cierpienie zwierząt. Sprawdź, dlaczego warto zastanowić się nad zmniejszeniem udziału mięsa w swojej diecie.
Aspekty zdrowotne
Masowa
hodowla zwierząt na mięso sprawia, że jakość wołowiny, wieprzowiny czy
kurczaka pozostawia wiele do życzenia. Szukając oszczędności, fermy
wykorzystują niskiej jakości pasze. Często zawierają one substancje
wspomagające wzrost, metale ciężkie i pozostałości po środkach ochrony
roślin. Jakby tego było mało, podczas obróbki mięsa powstają związki
chemiczne, m.in. azotany, które mają fatalny wpływ na zdrowie człowieka.
To wszystko sprawia, że na talerzu znajduje się nie tylko kawałek
kurczaka, ale także szereg szkodliwych substancji. Badania pokazują, że
ich długotrwałe spożywanie może prowadzić do rozwoju nowotworów,
cukrzycy typu II, chorób układu krążenia i wielu, wielu innych. Z tego
względu tak ważne jest to, aby wprowadzać do swojej diety produkty wegańskie, co pozwoli choć trochę zminimalizować wpływ spożycia mięsa na zdrowie.
Wpływ spożywania mięsa na środowisko
Chęć
maksymalizacji zysków podczas produkcji mięsa ma negatywny wpływ nie
tylko na zdrowie człowieka, ale także kondycję środowiska. Obecnie mówi
się o tym, że hodowla zwierząt emituje niemalże tyle samo gazów
cieplarnianych, co cały przemysł lotniczy. Co więcej, do hodowli jednego
kilograma kurczaka wykorzystuje się kilkanaście razy więcej litrów wody
niż do produkcji takiej samej ilości warzyw i aż kilkadziesiąt razy
więcej litrów wody, jeśli weźmiemy pod uwagę wołowinę. To prowadzi do
zużycia ogromnych ilości zasobów, które - o czym nie można zapominać -
są ograniczone. Nie dziwi więc fakt coraz większej popularności, jaką
cieszą się produkty wegańskie.
Hodowla masowa a cierpienie zwierząt
Rozważając
za i przeciw obecności mięsa w swojej diecie, warto wziąć także pod
uwagę cierpienie, jakie powoduje hodowla masowa. Zwierzęta na fermach
bardzo często są brutalnie traktowane w tracie swojego całego życia.
Niestety raporty organizacji prozwierzęcych pokazują, że to niejedyne
okrucieństwa, jakich dopuszcza się człowiek. Chcesz ograniczyć
cierpienie zwierząt? Produkty wegańskie w Twojej diecie ograniczą ten proceder.
Produkty wegańskie – roślinne zamienniki mięsa
Dla
osób, które niekoniecznie chcą rezygnować ze smaku mięsa, a
jednocześnie nie godzą się cierpienie zwierząt oraz powolne niszczenie
swojego zdrowia i środowiska, jest rozwiązanie - produkty wegańskie od Garden Gourmet (https://www.gardengourmet.pl/).
To przepyszne klopsiki, kotlety, nuggetsy i wiele, wiele innych, do
których produkcji wykorzystano tylko i wyłącznie rośliny. Zdecydujesz
się wprowadzić produkty wegańskie do swojej diety?
Ja prawie nie jem mięsa. Nie smakuje mi i bardzo ubolewam nad tymi wszystkimi biednymi zwierzakami.
OdpowiedzUsuńo tak, ograniczamy mięsko :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie przepadam za mięsem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń