Prosty tort z żelką truskawkową ozdobiony lizakami bezowymi to jeden z tortów urodzinowych mojej córki. Robiłam go ponad rok temu, ale po wstawieniu przepisu na lizaki bezowe dużo osób prosiło mnie, aby na blogu pojawił się również i ten tort. Na szczęście miałam zdjęcia. Tort jest naprawdę prosty w wykonaniu i jego przełożenie również nie jest jakoś wyszukane. Moja rodzina i znajomi lubią moje torty z kremem na bazie serka mascarpone, więc najczęściej właśnie takie przygotowuję na swoje potrzeby. Zawsze tort jest większy, aby mógł zostać na drugi dzień do kawki, ale niestety lub stety znika w całości podczas imprezy. Ach te słodkie dokładki... Dajcie koniecznie znać, czy tort Wam się podoba. Moja córka była nim zachwycona, a gościom bardzo smakował.
Tort z lizakami bezowymi - składniki:
Biszkopt 22-24 cm:
- 6 jajek
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej tortowej
Krem do przełożenia:
- 600 ml śmietanki 36%
- 250g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Krem do obłożenia:
- 300 ml śmietanki 36%
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwnik (opcjonalnie)
Żelka truskawkowa:
- 400g truskawek (można użyć mrożonych)
- 20-40g cukru (w zależności jak słodkie/kwaśne są truskawki)
- 8g żelatyny (2 łyżeczki)
- 50 ml wody
Nasączenie:
- około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Dodatkowo:
- 150g dżemu truskawkowego niskosłodzonego (może być dowolny dżem, np. malinowy, wiśniowy lub z czarnej porzeczki)
Lizaki bezowe:
- 2 białka
- 100g cukru
- 1 szczypta soli
- barwnik spożywczy
- posypki cukrowe (opcjonalnie)
- patyczki do szaszłyków/papierowe
Dodatkowe dekoracje:
- beziki (wyjdą z robienia lizaków bezowych)
- owoce
Tort z lizakami bezowymi - przygotowanie:
Biszkopt:
Jak upiec biszkopt? Przepis na biszkopt znajduje się tu - klik.
Żelka:
Jak przygotować żelkę z truskawek? Przepis na żelkę truskawkową znajduje się tu - klik.
Lizaki bezowe i beziki:
Jak przygotować lizaki bezowe i beziki? Przepis na lizaki bezowe i beziki znajduje się tu - klik.
Krem do przełożenia:
Schłodzoną (!) śmietankę i cukier puder ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z mascarpone. Krem podzielić na 3 porcie plus odrobinę zostawić do posmarowania boków tortu.
Krem do obłożenia:
Krem do obłożenia tortu należy przygotować po złożeniu i uprzednim schłodzeniu tortu w taki sam sposób jak krem do przełożenia. Ja dodatkowo do połowy dodałam odrobinę barwnika.
Składanie tortu:
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować cienką warstwą kremu. Następnie należy umieścić żelkę truskawkową oraz wyłożyć resztę kremu z tej samej porcji. Całość przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć drugą część kremu. Ponownie ułożyć biszkopt i także go nasączyć. Wierz i boki tortu posmarować kremem pozostawionym na ten cel. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ciasto precyzyjnie i równo otynkować kremem do obłożenia. Gotowy tort udekorować lizakami bezowymi, bezikami oraz dowolnymi ozdobami.
Jej, jak z ekskluzywnej cukierni. Wygląda fenomenalnie.
OdpowiedzUsuńJej, jak z ekskluzywnej cukierni. Wygląda fenomenalnie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Idealny na wyjątkową okazję
OdpowiedzUsuńObłędny! <3
OdpowiedzUsuńSuper, prawdziwa uczta dla zmysłów :)
OdpowiedzUsuńpiękny tort :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :-)
OdpowiedzUsuńo rany, ale cudo! Dianko masz ogromny talent!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńPrzepiękny torcik! 💖💖
OdpowiedzUsuń😍👍🎂
OdpowiedzUsuń