Spaghetti bolognese z mięsem z kurczaka to troszkę mniej kaloryczna wersja klasyki, którą chyba każdy uwielbia. Całym sekretem dania jest jego idealne doprawienie. Polecam również posypania sosu parmezanem lub żółtym serem np. goudą. W zasadzie możecie użyć dowolnego mięsa drobiowego. Sprawdzi się tu zarówno pierś z indyka lub kurczaka oraz preferowane przeze mnie mięso z udek. Taka wersja z spaghetti z kurczaka najlepiej mi smakuje. Polecam na prosty i szybki obiad dla miłośników dań z makaronem. Smacznego!
Porcje: 3-4
Porcje: 3-4
Czas przygotowania: do 40 minut
Spaghetti z mięsem z kurczaka - składniki:
Sos:
- 500g mięsa mielonego (u mnie z udek, ale może być też z piersi)
- 500 ml passaty pomidorowej (*)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, tymianek
- cukier
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- makaron do spaghetti
Opcjonalnie:
- parmezan do posypania
- posiekana zielenina
Spaghetti z mięsem z kurczaka - przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia.
(W międzyczasie całość lekko posolić.)
Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu.
(W międzyczasie całość lekko posolić.)
Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu.
(Co jakiś czas przemieszać.)
Podczas przygotowywania sosu ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie).
Podczas przygotowywania sosu ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie).
Spaghetti z mięsem z kurczaka - dodatkowe informacje:
(*) Passatę można zastąpić pomidorami z puszki.
Bardzo lubię taki makaron. Pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ale wersja standardowa bardziej mi odpowiada 😀
OdpowiedzUsuńfajna, lżejsza wersja spaghetti. :)
OdpowiedzUsuńLubię i ostatnio tylko z drobiem robię spaghetti :)
OdpowiedzUsuńjeden z ulubionych obiadków!
OdpowiedzUsuńPysznie, uwielbiam różne wersje spaghetti. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
ale się zrobiłam własnie głodna :D
OdpowiedzUsuńidealne sycące danie, moja rodzinka chętnie zajada się spaghetti bolognese, ale z kurczakiem chyba jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie 🖐👦
OdpowiedzUsuńPierwszy raz odwiedziłem Twojego bloga, choć od dłuższego czasu obserwowałem Cię na Facebooku. Miło mi było odwiedzić Twój blog.
Bardzo ciekawe przepisy publikujesz na swoim blogu. Inspirujesz ludzi do fantastycznego i kreatywnego gotowania, i za to Cię cenię.
Bardzo fajne danie makaronowe. Jestem miłośnikiem spaghetti bolognese, więc i takie danie z miłą chęcią bym zjadł.
Pysznie wygląda spaghetti na tym zdjęciu 😉👍
Pozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie mega pozytywną energię 😘🧡💖
Patryk
ulubione danie mojej córki a i my tez lubimy :)))
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis . Lubię makaron 😋
OdpowiedzUsuńTeż czasem takie robię! Uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne połączenie :)
OdpowiedzUsuń