Sałatka z buraków na roszponce to jedna z tych sałatek, którą mogę jeść na okrągło. Przypomina trochę carpaccio z buraka i właściwie w taki sam sposób można je przygotować. Tylko wtedy buraka należy pokroić bardzo cieniutko. Wracając do sałatki... Jest naprawdę smaczna i prezentuje się dość efektownie. Możecie dowolnie ją zmodyfikować, np. roszponkę zamienić na świeży szpinak lub rukolę, dodać ulubione orzechy, czy też użyć dowolnego sera. Osobiście uwielbiam twarożki grani, nie te z granulkami (je też lubię) i jadam je codziennie, więc nie mogłam oprzeć się, aby przygotować z nim sałatkę. Polecam!
Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 5 minut
Sałatka z buraków - składniki:
- 1 garść roszponki (można użyć też świeżego szpinaku lub rukoli)
- 2 ugotowane/upieczone buraki (średnie)
- 50g twarożku grani/serka wiejskiego (można użyć fety lub sera koziego)
- 1 garstka orzechów włoskich
- 1 garstka płatków migdałowych (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki oliwy/oleju lnianego
- odrobina soku z cytryny/octu balsamicznego
- sól, pieprz (ja często zamiast pieprzu daję czarnuszkę)
Sałatka z buraków - przygotowanie:
Na talerzu umieścić roszponkę i ułożyć plasterki buraków. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie na buraki pokruszyć ser i posypać orzechami. Wszystko razem polać sokiem z cytryny/octem balsamicznym oraz oliwą/olejem. Smacznego!
Wow, nie jadłam jeszcze takiej sałatki z buraków.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńOstatnio u mnie buraki na topie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczane sałatki i przystawki
OdpowiedzUsuń