Lizaki bezowe to efektowne słodkości, które szczególnie uroczo prezentują się na przyjęciach dziecięcych. Ja często je przygotowuję do ozdoby tortu. I jako posiadaczka piekarnika gazowego wiem, że suszenie wszelkich bez i bezików wcale nie jest takie nadzwyczaj proste. Mój piekarnik nie posiada tak niskiej temperatury, która idealnie suszyłaby bezy. W wyższej temperaturze niestety nie są one białe i po prostu mogą się przypalić. Spokojnie, piekarnik gazowy nie jest przeszkodą w przygotowaniu lizaków bezowych. Na końcu przepisu zdradziłam mój tip, który zawsze stosuję i jest naprawdę skuteczny. Wstawiłam też zdjęcie przykładowego tortu zrobionego na szybko z ozdobami bezowymi.
Ilość: 2 blachy od piekarnika
Czas przygotowania: 10 minut
Czas suszenia: 2-3 godziny
Lizaki bezowe - składniki:
- 3 białka
- 150g cukru
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- barwnik spożywczy
- dowolne posypki
- patyczki do szaszłyków lub papierowe
Lizaki bezowe - przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo wsypywać cukier.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Pianę podzielić na 2 części. Do jednej z nich opcjonalnie dodać odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie wymieszać łyżką. Całość naprzemiennie kolorami przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blasze wysłanej papierem do pieczenia w sporych odstępach ułożyć patyczki drewniane lub papierowe. Na jednym z końców wycisnąć odrobinę piany bezowej, a następnie dookoła wyciskać pianę, aby miała ona okrągły kształt lizaka. Każdego lizaka w tym momencie można posypać posypką. W puste miejsca z pozostałej piany wycisnąć małe beziki. Lizaki z bezikami suszyć w temperaturze 90 stopni przez około 2-3 godziny. Powinny swobodnie odchodzić od papieru do pieczenia. Ale ja jako posiadaczka piekarnika gazowego nie mam tak niskiej temperatury, gdyż u mnie skala zaczyna się dopiero od 130 stopni. Jak suszyć bezy w piekarniku gazowym, aby nie zmieniły koloru i się nie przypiekły? To proste. Blachę z bezami należy ustawić na jak największym poziomie piekarnika, a między drzwiczki włożyć wykałaczkę, aby nie były domknięte. Proste, prawda? I co najważniejsze - działa! Lizaki wraz z bezikami należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż inaczej wchłoną wilgoć z powietrza i zmiękną.
cudowne
OdpowiedzUsuńJaki piękny. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. Za bezami nie przepadam. Ale na pewno ktoś się skusi
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ozdabianie tortów! Lizaki bezowe dodają uroku i takiej uroczej delikatności. :)
OdpowiedzUsuńAle fajne, no i wydają się proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńWow, tort wygląda przepięknie! Twój tip na suszenie bezy w piekarniku gazowym na pewno się przyda.
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńWitam chciałam upiec bezę wielkości standardowej blaszki (do malinowej chmurki ) a mam piekarnik gazowy .Czy jak zrobie tak jak pani te lizaki to ona wyjdzie ? Czy wystarczy te 2-3 godziny suszenia?
OdpowiedzUsuńPiekarniki gazowe nie są niestety sobie równe i każdy musi swój wyczuć. Beza powinna wyjść. Proszę ustawić ją jak na najwyższym poziomie, a czas kontrolować.
Usuń