Zupa kalafiorowa z koperkiem jest tak pyszna, że przyrządzam ją o każdej porze roku. Zawsze staram się mieć zapasy koperku, choć nie trudno go dostać w każdym supermarkecie. Pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna zupa to przysmak całej mojej rodziny. Uwielbiamy zupę kalafiorową! Przyznam, że najczęściej zabielam ją śmietaną, ale ostatnio polubiłam taką lżejszą wersję tej zupy.
Porcje: 5-6
Czas przygotowania: minimum 1 godzina (w zależności od rodzaju mięsa użytego na wywar)
Zupa kalafiorowa z koperkiem - składniki:
- mięso na wywar
- 1 kalafior (średni)
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka (duża)
- 1 pietruszka (mała)
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 pęczek koperku
Opcjonalnie:
- 50-100 ml śmietany
Zupa kalafiorowa z koperkiem - przygotowanie:
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Gotować do miękkości warzyw. Około 10-15 minut przed końcem gotowania się zupy dodać oczyszczone różyczki kalafiora. Na końcu zupę można zabielić ze śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku.
Zupa kalafiorowa z koperkiem - dodatkowe informacje:
Celowo nie piszę jaka ilość wody potrzebna jest do przygotowania zupy. Po prostu sami musicie dostosować jej ilość do swoich preferencji. Woda podczas gotowania może wyparować. Jedni lubię rzadką zupę, inni bardziej treściwą.
W przepisie w ramach współpracy/testowania produktów użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Tym razem podziękuję, ale mój mąż na pewno by zjadł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam różne zupki, z chęcią zjadłabym kalafiorowej :). U mnie zawsze mniej wody, więcej jedzonka ^^
OdpowiedzUsuńoj my także uwielbiamy kalafiorową z koperkiem cały rok:)
OdpowiedzUsuńPysznie. Nie ma jak dobra zupa, szczególnie teraz, na przedwiośniu. :)
OdpowiedzUsuńMoja córka uwielbia zupę kalafiorową :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam. Niestety w moim domu tylko ja bym ją jadła
OdpowiedzUsuńmniammm lubie taka zupe , zapachniało mi wiosną :)
OdpowiedzUsuńMój mąż nie przepada za kalafiorem niestety, ale jak zmiksuję i dodam ser pleśniowy, to zje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy
OdpowiedzUsuń