Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest zupą, którą uwielbia cała moja rodzina. Można do niej dodać wkładkę z mięsa i mieć pożywny obiad. Ja lubię kapuśniak z zasmażką, a dla mojej córki gotuję lżejszą wersję z odrobiną koncentratu pomidorowego. Wy także możecie przygotować taką zupę według własnych upodobań. Smacznego!
>> Sprawdźcie mój przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - klik.
Ilość porcji: około 8
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas gotowania: do 1 godziny (łącznie z wywarem)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty - składniki:
- mięso na wywar
- 1 młoda/wczesna kapusta (mniejsza)
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula + 1 łyżka oleju
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Ponadto:
- 1 pęczek koperku
Opcjonalnie:
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego
- zasmażka (*)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty - przygotowanie:
Ugotować wywar na mięsie z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Kapustę poszatkować i z uprzednio pokrojonymi ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz selerem dodać do wywaru. Cebulę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod częściowym przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu zupę doprawić do smaku. Można dodać koncentrat pomidorowy i/lub zasmażkę oraz posiekany koperek.
Jak ja dawno nie jadłam kapuśniaku. Pyszności.
OdpowiedzUsuńmniammm lubię takie zupy
OdpowiedzUsuńdomowo, taka zupa kojarzy mi się z babciną kuchnią:)
OdpowiedzUsuńKonkretnie, w sam raz na chłodne dni.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kapuśniak
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym! :D Pyszna i pożywna zupa :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, aż nabrałam smaka :) Tak dawno nie jadłam kapuśniaczku...
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dawno nie gotowałam tej zupy. Chyba juz jutro ją ugotuję
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa. Aż by chciało sie ją zjeść
OdpowiedzUsuńLubimy, ale wolimy jednak z kwaśnej kiszonej :)
OdpowiedzUsuń