poniedziałek, lutego 13, 2023

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest zupą, którą uwielbia cała moja rodzina. Można do niej dodać wkładkę z mięsa i mieć pożywny obiad. Ja lubię kapuśniak z zasmażką, a dla mojej córki gotuję lżejszą wersję z odrobiną koncentratu pomidorowego. Wy także możecie przygotować taką zupę według własnych upodobań. Smacznego!

>> Sprawdźcie mój przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - klik.

Ilość porcji: około 8
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas gotowania: do 1 godziny (łącznie z wywarem)


Kapuśniak ze słodkiej kapusty - składniki:


  • mięso na wywar
  • 1 młoda/wczesna kapusta (mniejsza)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula + 1 łyżka oleju
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz 

Ponadto:

  • 1 pęczek koperku

Opcjonalnie: 

  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zasmażka (*) 


Kapuśniak ze słodkiej kapusty - przygotowanie:


Ugotować wywar na mięsie z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Kapustę poszatkować i z uprzednio pokrojonymi ziemniakami, marchewką, pietruszką oraz selerem dodać do wywaru. Cebulę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod częściowym przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu zupę doprawić do smaku. Można dodać koncentrat pomidorowy i/lub zasmażkę oraz posiekany koperek.


Kapuśniak ze słodkiej kapusty - dodatkowe informacje:


(*) Zasmażka: Na patelni rozpuścić masło lub rozgrzać olej i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1; tu 1 łyżka tłuszczu oraz 1 łyżka mąki). Całość smażyć na złoty kolor i wymieszać z odrobiną zupy, a następnie z zupą w garnku. Zagotować.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

10 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie jadłam kapuśniaku. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowo, taka zupa kojarzy mi się z babciną kuchnią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konkretnie, w sam raz na chłodne dni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zjadłabym! :D Pyszna i pożywna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Wygląda przepysznie, aż nabrałam smaka :) Tak dawno nie jadłam kapuśniaczku...
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie gotowałam tej zupy. Chyba juz jutro ją ugotuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dzieciństwa. Aż by chciało sie ją zjeść

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy, ale wolimy jednak z kwaśnej kiszonej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger