Skyrnik pieczony, czyli a'la sernik ze skyru z kruchym ciastem z mąki żytniej to taka moja zdrowsza wersja ciasta dla wielbicieli serników. Przyznam, że bardzo zaskoczyłam się jak ten skyrnik posmakował moim znajomym, którym dieta, ani kcal to pojęcie obojętne. Ja również jestem zadowolona, że mając zapas jogurtów skyr zaplanowałam z nich coś upiec i już za pierwszym razem wszystkie składniki zostały idealnie skomponowane. Ogólnie masa skyrowa nie jest słodka i świetnie łączy się z kruchym ciastem żytnim, które posiada delikatnie orzechowy posmak. Koniecznie spróbujcie upiec mój skyrnik!
Forma: 18 x 25 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 50 minut
Sernik pieczony ze skyru - składniki:
Ciasto:
- 200g mąki żytniej
- 3 żółtka
- 125g masła/margaryny
- 75g ksylitolu/cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta soli
Masa skyrowa:
- 600g jogurtu naturalnego skyr
- 100g ksylitolu/cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 białka
- 1 szczypta soli
Sernik pieczony ze skyru - przygotowanie:
Ciasto z mąki żytniej:
Wszystkie składniki ciasta (masło/margaryna powinna/o być zimne/a) szybko zagnieść na jednolitą konsystencję i następnie podzielić na części: 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki. Pozostałym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni i wyjąć z piekarnika.
Masa ze skyru:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Skyr zmiksować z ksylitolem/cukrem oraz budyniem. Następnie delikatnie, ale dokładnie połączyć z białkami i przelać na podpieczone ciasto żytnie.
Całość:
Na wierzch masy skyrowej zetrzeć lub poskubać ciasto z zamrażalnika. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i delikatnie uchylić drzwiczki. Po około 30 minutach ciasto ostudzić na blacie szafki. Można posypać cukrem pudrem.
Ale ciekawy serniczek <3
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że wygląda niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia sernik i w sumie ja tą wersje także ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam serniku ze skyru
OdpowiedzUsuńwidzę ze warto przetestować ten recept
OdpowiedzUsuńsuper wygląda, na początku myslałam ze to sernik królewski
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie 😀
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńDianko to jest mega rewelacyjna propozycja!
OdpowiedzUsuńczęstuję się!
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja :) Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzooooo dobrze, ciekawe czy skyr mozna zastapic tu rozpuszczoną odzywka białkową :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sernik w wersji fit :)
OdpowiedzUsuńWygląda oblędnie. Nie robiłam jeszcze, ale na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŻytnia biała czy razowa?
OdpowiedzUsuńTym razem zwykła, ale na obu wyjdzie.
UsuńRobiłam, wychodzi przepyszny! 🤗
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis, polecam! Do masy daję jeszcze brzoskwinie i jest cudownie <3
OdpowiedzUsuńSkyrnik pyszny ! Dziś piekę po raz drugi. Moje zbawienie przy ciąży cukrzycowej 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Podeślesz zdjęcie? <3
UsuńMój ulubiony przepis robię go ciągle. Tylko spod Pani też ugniata a może kruszy jak lepiej?nie raz mi wychodzi zbyt zbity.
OdpowiedzUsuńKruszę i delikatnie ugniatam.
Usuńo kurczę coś dla diabetyków, dzięki!
OdpowiedzUsuńUpiekłam, właśnie stygnie w piekarniku
OdpowiedzUsuń