sobota, stycznia 07, 2023

Skyrnik pieczony, czyli a'la sernik ze skyru z kruchym ciastem z mąki żytniej

Skyrnik pieczony, czyli a'la sernik ze skyru z kruchym ciastem z mąki żytniej

Skyrnik pieczony, czyli a'la sernik ze skyru z kruchym ciastem z mąki żytniej to taka moja zdrowsza wersja ciasta dla wielbicieli serników. Przyznam, że bardzo zaskoczyłam się jak ten skyrnik posmakował moim znajomym, którym dieta, ani kcal to pojęcie obojętne. Ja również jestem zadowolona, że mając zapas jogurtów skyr zaplanowałam z nich coś upiec i już za pierwszym razem wszystkie składniki zostały idealnie skomponowane. Ogólnie masa skyrowa nie jest słodka i świetnie łączy się z kruchym ciastem żytnim, które posiada delikatnie orzechowy posmak. Koniecznie spróbujcie upiec mój skyrnik!

Forma: 18 x 25 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 50 minut


Sernik pieczony ze skyru - składniki:


Ciasto:

  • 200g mąki żytniej 
  • 3 żółtka
  • 125g masła/margaryny
  • 75g ksylitolu/cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli

Masa skyrowa:

  • 600g jogurtu naturalnego skyr
  • 100g ksylitolu/cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 białka 
  • 1 szczypta soli


Sernik pieczony ze skyru - przygotowanie:


Ciasto z mąki żytniej:

 
Wszystkie składniki ciasta (masło/margaryna powinna/o być zimne/a) szybko zagnieść na jednolitą konsystencję i następnie podzielić na części: 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki. Pozostałym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni i wyjąć z piekarnika.
 

Masa ze skyru:

 
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Skyr zmiksować z ksylitolem/cukrem oraz budyniem. Następnie delikatnie, ale dokładnie połączyć z białkami i przelać na podpieczone ciasto żytnie.

Całość:


Na wierzch masy skyrowej zetrzeć lub poskubać ciasto z zamrażalnika. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i delikatnie uchylić drzwiczki. Po około 30 minutach ciasto ostudzić na blacie szafki. Można posypać cukrem pudrem.

Skyrnik pieczony, czyli a'la sernik ze skyru z kruchym ciastem z mąki żytniej

26 komentarzy:

  1. Muszę powiedzieć, że wygląda niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż uwielbia sernik i w sumie ja tą wersje także ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam serniku ze skyru

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę ze warto przetestować ten recept

    OdpowiedzUsuń
  6. super wygląda, na początku myslałam ze to sernik królewski

    OdpowiedzUsuń
  7. Dianko to jest mega rewelacyjna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kusząca propozycja :) Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzooooo dobrze, ciekawe czy skyr mozna zastapic tu rozpuszczoną odzywka białkową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na sernik w wersji fit :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda oblędnie. Nie robiłam jeszcze, ale na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Żytnia biała czy razowa?

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam, wychodzi przepyszny! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój ulubiony przepis, polecam! Do masy daję jeszcze brzoskwinie i jest cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Skyrnik pyszny ! Dziś piekę po raz drugi. Moje zbawienie przy ciąży cukrzycowej 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój ulubiony przepis robię go ciągle. Tylko spod Pani też ugniata a może kruszy jak lepiej?nie raz mi wychodzi zbyt zbity.

    OdpowiedzUsuń
  17. o kurczę coś dla diabetyków, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Upiekłam, właśnie stygnie w piekarniku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger