Szybkie i tanie ciasto z masą z budyniu i galaretki to chyba jedno z najprostszych ciast, które doskonale smakuje i sprawdza się na każdą okazję. Masa z budyniu i galaretki jest rewelacyjna, ponieważ nie jest przesłodzona i posiada lekką, ale bardzo stabilną konsystencję. Oprócz tego, że ciasto jest przepyszne i naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, to ładnie wygląda oraz jego koszt nie jest wysoki. Praktycznie za kilka złotych macie cała blaszkę domowego ciasta! Koniecznie skorzystajcie z przepisu i sami się przekonajcie, że to ciasto okażę się hitem!
Forma: 24 x 24 cm
Czas przygotowania: do 30 minut
Czas oczekiwania: minimum 2-3 h (łącznie z pieczeniem ciasta)
Szybkie i tanie ciasto z masą z budyniu i galaretki - składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa:
- 3,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe (bez cukru, standardowe po 40g)
- 2 galaretki (u mnie malinowe)
Opcjonalnie:
- polewa czekoladowa (*)
- ew. krem np. czekoladowy
Szybkie i tanie ciasto z masą z budyniu i galaretki - przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby piany "nie przebić".)
Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier i następnie dodawać po 1 żółtku. Na samym końcu delikatnie oraz partiami wmieszać mąkę pszenną przesianą (!) z proszkiem do pieczenia.
(Nie miksować, a wymieszać rózgą lubą szpatułką.)
Ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Masa:
Proszek budyniowy dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami. Całość energicznie mieszając należy zagotować.
(Budyń powinien posiadać gładką i gęstą konsystencję.)
Następnie stopniowo dodać galaretki w proszku, które należy porządnie wymieszać, aby nie było jakichkolwiek gródek. Masę odstawić na kilka minut do przestygnięcia (**).
Całość:
Delikatnie ostudzoną masę przelać na biszkopt i wyrównać. Na tym etapie wierzch można posmarować polewą. Całość po ostygnięciu wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała. Smacznego!
Szybkie i tanie ciasto z masą z budyniu i galaretki - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli zdecydujecie się na polewę, to zróbcie domową, ponieważ wszelkie polewy gotowe będą najzwyczajniej odpadać i pękać. Najlepiej sprawdzą się polewy na bazie masła lub margaryny, ale domowa z czekolady również będzie w porządku.
(**) Jeśli masę od razu przelejecie na biszkopt, to wtedy może on wypłynąć na wierzch.
W przepisie użyłam budynie i galaretki, za które dziękuję firmie Emix.
Przepis pochodzi z moich zeszytowych zapisków. Ma już sporo lat.
Szybkie, a jakie pięknie się prezentujące.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńPychotka lubię ciasta na biszkopcie.
OdpowiedzUsuńczęsto robię tan krem i rzeczywiście świetnie się sprawdza. A Twoje ciasto prezentuje się dokonale:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Zdecydowanie bym ze smakiem zjadła do kawki ;)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie delikatne ciasta na biszkopcie <3
ale fajny kremik!
OdpowiedzUsuńale super ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda super! Normalnie palce lizać :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią wypróbuje przepis w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie. Nie robiłam jeszcze takich. Warto spróbować.
OdpowiedzUsuń