Branża gastronomiczna jest niesamowicie wymagająca tak dla właściciela lokalu, jak i osób, które w nim pracują. Nieodpowiednio wyposażona restauracja, bar czy pizzeria tracą na braku potrzebnego sprzętu. Pracownicy zajmują się tym, czym mogłaby zająć się maszyna, goście czekają dłużej na posiłki, niż powinni, a właściciele liczą zwiększające się koszta. Jak temu przeciwdziałać? Jednym z niezbędnych sprzętów, zwłaszcza w małej gastronomii, jest piec konwekcyjno-parowy. Czym jest? Jaki wybrać?
Piec konwekcyjno parowy – co to jest?
Urządzenie, o którym mowa, a więc piec konwekcyjno-parowy (inna, często używana, choć niepoprawna typograficznie nazwa to: piec konwekcyjno parowy), to sprzęt, bez którego mała, profesjonalna gastronomia po prostu nie może się obejść. Istotą jego działania jest cyrkulacja ciepłego powietrza we wnętrzu urządzenia. Powietrze nie zaburza smaku wielu potraw pieczonych równocześnie ze względu na nowatorskie rozwiązania.
Wentylator przemieszcza gorące powietrze w całym urządzeniu. Powietrze przechodzi jednak przez specjalne filtry, które oczyszczają je z tłuszczu. Dociera więc do każdego pieczonego produktu spożywczego w oczyszczonej postaci. Efekt? Polędwiczki wieprzowe pieczone obok kurczaka w sąsiedztwie bułeczek – każdy produkt na inny poziomie – zachowują swój aromat i smak. Jest więc piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii sposobem nie tylko na zwiększenie efektywności całego lokalu. Działa jak kilka sprzętów gastronomicznych, pozwalając na zaoszczędzenie miejsca, rachunków za prąd czy wodę.
Dlaczego piec konwekcyjno-parowy może zastąpić wiele urządzeń grzewczych? Bo przyjmuje funkcje takich sprzętów jak między innymi:
- piekarnik;
- grill;
- frytkownica.
Warto nadmienić, że potrawy przygotowywane w urządzeniu zachowują nie tylko swoje właściwości smakowe i zapachowe, ale także zdecydowanie więcej właściwości odżywczych. Wpływają więc pozytywnie tak na satysfakcję gości, jak i ich ogólny dobrostan psycho-fizyczny! Co więcej – pozwalają zaoszczędzić czas pracownikom lokalu, zmniejszając ich obłożenie i odciążając w ciągu całego dnia.
Rodzaj pieca tego typu zawsze powinien być dostosowany do wielkości lokalu. W przypadku małej gastronomii nie jest potrzebne wielkie urządzenie, ale kompaktowy piec o niewielkich rozmiarach. Na tyle jednak duży, by spełniał wymagania związane z ilością gości czy ilością przygotowywanych jednocześnie dań i produktów spożywczych.
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomi?
Rodzaj pieca tego typu zawsze powinien być dostosowany do wielkości lokalu. W przypadku małej gastronomii nie jest potrzebne wielkie urządzenie, ale kompaktowy piec o niewielkich rozmiarach. Na tyle jednak duży, by spełniał wymagania związane z ilością gości czy ilością przygotowywanych jednocześnie dań i produktów spożywczych.
Lokalny sklep o niewielkiej powierzchni, punkt z jedzeniem typu fast food czy nieduża piekarnia skorzystają na wyborze urządzenia zasilanego energią elektryczną o napięciu do 230 woltów.
Tego typu urządzenia umożliwiają ustawienie temperatury, której zakres waha się od 50 do nawet ponad 300 stopni Celsjusza. Licznik czasu (timer) w większości modeli jest zdolny do kontrolowania pracy urządzenia nawet do dwóch godzin, pokrywając limity czasowe występujące w mniejszych lokalach i punktach gastronomicznych.
Sama wielkość urządzenia i jego moc to jednak nie wszystko. Warto dopasować urządzenie do punktu pod względem źródła zasilania. Nie we wszystkich miejscach sprawdzą się piece zasilane elektrycznie, w innych zaś używanie tych na gaz może stanowić problem. Jakie są główne różnice między urządzeniami zasilanymi prądem a tymi, które korzystają z gazu? Elektryczne są tańsze przy zakupie, jednak ich eksploatacja i serwisowanie wiążą się z wyższymi kosztami. Gazowe są droższe od elektrycznych, jednak koszty eksploatacyjne są przeważnie niższe w przypadku większości modeli.
Czy można obejść się bez pieca konwekcyjno-gazowego w przypadku małej gastronomii? W teorii – owszem. Jest to jednak ogromna strata, która przełoży się i na zadowolenie klientów, i na zyski, dlatego jest to słuszna inwestycja i to na lata!
Czy można obejść się bez pieca konwekcyjno-gazowego w przypadku małej gastronomii? W teorii – owszem. Jest to jednak ogromna strata, która przełoży się i na zadowolenie klientów, i na zyski, dlatego jest to słuszna inwestycja i to na lata!
Dla osób zainteresowanych tematem to na pewno ważne informacje.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń