niedziela, listopada 06, 2022

Zupa grzybowo-serowa

Zupa grzybowo-serowa

Zupa grzybowo-serowa to ostatnio moje odkrycie, które z pewnością zostanie na moim stole na bardzo długo. Sama zupa grzybowa zabielana śmietaną jest pyszna, ale taka kremowa z posmakiem serowym to już w ogóle niebo w gębie. W zasadzie możecie ją ugotować według swoich upodobań, np. z kaszą pęczak, z makaronem, z ziemniakami... Jak po prostu lubicie. Tu kluczowym składnikiem oprócz grzybów jest ser. Ja akurat używam smażonego, bo bardzo go lubimy i posiada świetny skład, ale możecie dodać nawet ser żółty lub serek topiony. Smacznego!

>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na pyszną zupę grzybową - klik.


Zupa grzybowo-serowa - składniki:


  • mięso na wywar (*)
  • 250-300g świeżych grzybów (**)
  • około 100g kaszy pęczak (opcjonalnie)
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • domowa przyprawa rosołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 100-150g sera smażonego

Ponadto:

  • świeży koperek/natka pietruszki


Zupa grzybowo-serowa - przygotowanie:


Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz z domową przyprawą rosołową lub solą.
(Z mięsem można także ugotować warzywa lub dodać je w trakcie gotowania.)
Koście/mięso wyjąć z wywaru i umieścić w nim umyte oraz pokrojone w paski grzyby, pokrojoną, marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz selera. Następnie należy wsypać kaszę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu w zupie rozpuścić ser. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku i posypać zieleniną.

 

Zupa grzybowo-serowa - dodatkowe informacje:


(*) Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.
(**) Można użyć grzybów mrożonych. 

Zupa grzybowo-serowa
 
W ramach współpracy użyłam sera smażonego bio Frąckowiak. Sery smażone Frąckowiak kupuję samodzielnie na co dzień, bo moja rodzina bardzo je lubi. Mają bardzo fajny skład.

Zupa grzybowo-serowa

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger