Anielski puch, czyli waniliowe ciasto z białek to przepyszny wypiek, w którym można wykorzystać nadmiar białek. Choć przyznam szczerze, że często piekę to ciasto i później zastanawiam się co mam zrobić z żółtkami? Od razu Wam dodam, abyście przygotowali ciasto z podwójnej porcji składników, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne! Cudownie pachnie wanilią i kusi swoim delikatnym smakiem. Bardzo lubię takie proste oraz puszyste ciasta, które idealnie sprawdzą się na każda okazję. Jeśli macie ochotę, to możecie udekorować je lukrem lub pyszną polewą czekoladową. A jeżeli wolicie fit ciasto, użyjcie np. erytrytolu i tym sposobem uzyskacie dietetyczną wersję ciasta o zmniejszonej ilości kalorii. Smacznego!
Forma: 10 x 22 cm (mała keksówka)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Waniliowe ciasto z białek - składniki:
- 5 białek
- 100g cukru pudru
- 100g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli (solidna)
- ekstrakt waniliowy
Waniliowe ciasto z białek - przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę z solidną szczypta soli. Następnie należy dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania stopniowo dodać do masy białkowej. Ciasto przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Akurat mam ochotę na coś słodkiego.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńOryginalny i bardzo intrygujący przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje <3
Chętnie spróbuję tego ciasta ;)
Ale mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTo ja robię na odwrót piękę takie ciasto gdy uzbieram białek, żeby właśnie nie myśleć co z żółtkiem. Z polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami mogłoby się sprawdzić na świątecznym stole. Pyszny przepis Kochana:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo prosty, ale jakże smaczny przepis. Idealne, szybkie ciasto do kawy, dzięki któremu nie spędzimy dużo czasu w kuchni! Można nim również poczęstować niespodziewanych gości!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.😋Tylko pytanko.Ile tego ekstraktu waniliowego trzeba dać?
OdpowiedzUsuńMoże być 1/2-1 łyżeczka, wg preferencji. Zaznaczę, że ekstraktu, nie aromatu.
UsuńZrobione :) dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam mniej cukru. Smaczne, do kawki. Bardzo ciewawa struktura.
OdpowiedzUsuńSłodkość zawsze można zmieniać :) Masz może zdjęcie?
UsuńPiec góra i dół czy tylko dół?
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik gazowy, więc piekłam tylko opcją dół.
Usuń