Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką to moja kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych. Chyba nie ma łatwiejszej drożdżówki niż ta. Piekę ją naprawdę często, bo moja rodzina uwielbia to ciasto. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki np. na jabłka, truskawki oraz inne owoce i nie tylko, które zazwyczaj mam pod ręką. Jeśli lubicie lekkie i puszyste ciasta drożdżowe, ale przeraża Was ich monotonne wyrabianie, koniecznie wypróbujcie mój przepis. Polecam i życzę smacznego!
Forma: średnica 22 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minut
Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką - składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 50g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 łyżek gęstego dżemu/powideł/marmolady (ja użyłam nadzienia termostabilnego z czarnych porzeczek Lauretta)
Kruszonka:
- 50g masła/margaryny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- Opcjonalnie: cukier puder
Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką - przygotowanie:
W większej mice warstwami kolejno umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, ciepłe mleko (ale nie gorące), przesianą mąkę i sól.
(Kolejność składników powinna być identyczna jak powyżej.)
Miskę przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 3-4 godziny.
(Nie mieszać!)
Po tym czasie całość dokładnie i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką do ubijania. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciasto wyjdzie dość lepkie i takie powinno być.)
Wierzch posmarować gęstym dżemem i posypać kruszonką.
(Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie.)
Ciasto wstawić do nierozgrzewanego piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
Wpis ze współpracy w firmą Kandy, która jest producentem nadzień Lauretta.
Mam właśnie zamiar dzisiaj upiec jakieś ciasto. Może będzie to właśnie drożdżówka.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie. Uwielbiam tę kruszonkę z góry ;)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyrośnięta drożdżoweczka, super patent bez tego zagniatania ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Chętnie bym zjadła kawałek lub dwa ;)
OdpowiedzUsuńWitam, drożdżówka bez wyrabiania ciasta, pyszne i szybkie 👍 Czy można zamiast dżemu dodać twaróg ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście! Owoce również.
Usuń