Projektowanie restauracyjnego wnętrza to dość wymagające przedsięwzięcie dla wielu restauratorów. Bardzo ważny jest obiektywizm, który trudno jest zachować i tym samym powstrzymać swoje gusta oraz preferencje. To klient ma się czuć w jej progach zaopiekowany i adekwatnie obsłużony. Czym się kierować przy urządzaniu restauracji, kawiarni czy pubu, aby te odpowiadały naszym gościom?
Od pierwszego spojrzenia
Klient, wchodząc do lokalu, obejmuje wzrokiem przestrzeń i często na tej podstawie podejmuje decyzję: zostać czy szukać dalej. Ważne jest więc przestronne wejście oraz aranżacja miejsca. Duży wpływ na odbiór ma kolorystyka pomieszczenia. Składają się na nią nie tylko odcienie ścian, ale również wszelkich dekoracji i mebli. Drugim czynnikiem, który bezpośrednio się z tym łączy jest zastosowanie różnych tekstur. W obu przypadkach możemy sobie pozwolić na eksperymenty. Nieoczekiwane połączenia nadadzą wnętrzu unikalnego charakteru.
Menu a wnętrze restauracji
Jeżeli chcesz otworzyć restaurację w określonym stylu, aranżacja wnętrz oraz menu powinny ze sobą współgrać. Zauważ, że wchodząc do greckiej restauracji, zarówno w karcie dań znajdziesz potrawy tradycyjne dla tego obszaru świata, np. tzatziki czy pita, jak i wystrój będzie nawiązywał do typowych dla tego kraju elementów architektury, między innymi spotkasz się z dominacją koloru niebieskiego, a także kolumnami lub figurkami bogów. Warto mieć to na uwadze i odpowiednio zaplanować motyw przewodni restauracji.
Punkt kulminacyjny – meble
Meble to jedno z głównych narzędzi, którymi posługuje się projektant wnętrz restauracyjnych. Służą nie tylko nadaniu przestrzeni konkretnego charakteru, ale również stanowią praktyczną część wyposażenia. Wszelkiej maści szafy, półki, kontuary mają za zadanie pomagać kelnerom w utrzymaniu czystości oraz ułatwiać dostęp do określonych elementów wyposażenia, natomiast oczami gości powinny być częścią całości.
Drugim aspektem są stoły, krzesła, a także kanapy. Ciekawy rozwiązaniem jest ich zestawianie w różnych kombinacjach, np. w jednym pomieszczeniu mogą pojawić się zarówno, pufy, jak i fotele. A jaką funkcję spełniają? Najważniejsze, aby były wygodne oraz nie utrudniały spożywania posiłków. W poszukiwaniu adekwatnych gustom rozwiązań warto znaleźć producenta, który ma dużą gamę produktów. Dobrym rozwiązaniem mogą być meble do restauracji firmy horeca. Dobre wyposażenie lokalu to podstawa!
Bardzo ciekawe porady z jakich na pewno warto skorzystać.
OdpowiedzUsuńTwoje porady są świetne
OdpowiedzUsuńMeble są bardzo ważnym punktem restauracji :D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie liczy się spójność a nie wszystko z innej parafi.
OdpowiedzUsuńInteresujący post. Naprawdę ciekawe porady ;)
OdpowiedzUsuńWystrój w przypadku restauracji to bardzo ważna rzecz. Jeśli jest przemyślane i spójne, nie tylko siedzi się tam z przyjemnością, ale i odpoczywa, bo nic człowieka nie atakuje :)
OdpowiedzUsuń