Karkówka pieczona ze śliwkami to idealna propozycja na obiad, ale i nie tylko. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak również wyjęta prosto z lodówki do chleba. Osobiście uwielbiam dobrze przyrządzone, soczyste mięso z nutą słodkości, więc tą karkówkę piekę na co dzień oraz jak spodziewam się gości. Jest naprawdę przepyszna i zawsze wszystkim smakuje. Koniecznie wypróbujcie mój przepis! Smacznego!
Ilość porcji: 7-12 (w zależności czy mięso będzie na kanapkę, czy na obiad)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 2 godziny
Czas pieczenia: około 60-70 minut
Karkówka pieczona ze śliwkami - składniki:
- 1 kg karkówki
Marynata:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 3 ząbki czosnku
- około 4 śliwki suszone
Karkówka pieczona ze śliwkami - przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, a czosnek pokroić w słupki. Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Następnie mięso naszpikować czosnkiem.
(W karkówce zrobić niewielkie nacięcia i powciskać w nie czosnek.)
Tak przygotowane mięso włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie wzdłuż karkówki należy powtykać śliwki, w taki sam sposób jak czosnek. Z tymże w tym przypadku powinno zrobić się większe i głębsze nacięcia. Całość przełożyć do rękawa/worka do pieczenia i wstawić do lekko ciepłego lub rozgrzanego piekarnika. Mięso piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw/worek rozciąć, aby karczek nabrał rumianego koloru. Po wyjęciu z piekarnika kroić po odczekaniu przynajmniej 10 minut, ponieważ wszystkie soki z zewnątrz mogą wypłynąć i mięso nie będzie już takie soczyste.
W ramach długiej współpracy użyłam przypraw ze sklepu SwojskiWyrób.
Często robię taką karkówkę. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńChętnie kiedyś wypróbuję
OdpowiedzUsuńZe śliwkami robiłam tylko schab, może spróbuję i z karkówką
OdpowiedzUsuńPrezentuje się mega! Idealna na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńKocham taką karkóweczkę <3
OdpowiedzUsuńpyszne mięsko lubię takie ze śliwkami
OdpowiedzUsuńWyborna karkówka <3
OdpowiedzUsuńZaczęły się chłodne dni i ja mam coraz większą ochotę na więcej mięsa!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Pyszny i aromatyczny, będzie idealny na ciepło i zimno.
OdpowiedzUsuńidealna propozycja na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy z rodzinką. Pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze. A może zachowało się jakieś zdjęcie?
OdpowiedzUsuń