Kanapki z piekarnika to prosta i idealna propozycja na ciepłe śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę, która zaspokoi każdy głód. Kanapki przygotowywałam już niejednokrotnie z bułeczek oraz chleba, więc to od Was zależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. I w zasadzie do ich środka możecie dodać dosłownie wszystko! Poniżej macie taką nieskomplikowaną wersję na szybko ze składników, które zazwyczaj każdy posiada w swojej lodówce. W sumie pieczarki niekoniecznie u mnie są zawsze, ale akurat tym razem pozostało mi z zupy pieczarkowej. Polecam i życzę smacznego!
Ilość: 2 sztuki
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Kanapki z piekarnika - składniki:
- 2 bułki lub 4 kromki chleba
- 2 plastry boczku/szynki
- 2 jajka (*)
- 2 pieczarki
- 40g żółtego sera
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ulubiony sos
- dowolne warzywa
Kanapki z piekarnika - przygotowanie:
W 2 kromkach chleba lub przekrojonych bułek należy zrobić wgłębienie np. dnem szklanki lub po prostu wyskubać odrobinę środka. Następnie w to miejsce kolejno umieścić plaster wędliny, jajko (delikatnie posypać solą z pieprzem), plasterki pieczarek oraz kawałki sera. Całość przykryć pozostałymi kromkami i następnie każdą kanapkę owinąć folią aluminiową. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Kanapki z piekarnika - dodatkowe informacje:
(*) Można tez użyć 1 jajka, jeśli macie małe bułeczki i uważacie, że całość wypłynie.
Fajny i prosty pomysł na kanapeczki.
OdpowiedzUsuńno tak kanapek na ciepło jeszcze nie robiłam a pomysł jest obłędny!
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko. Z pewnością i tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i chrupiące a przede wszystkim ciepłe. O to teraz chodzi w te chłodne dni.
OdpowiedzUsuńCzęsto decyduję się na takie szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńJutro na śniadanko robię to dla żony! :)
OdpowiedzUsuńTaki mąż to skarb ;)
Usuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńPyszne, domowe kanapeczki na ciepło <3
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzenie, bo zawsze przypomina mi smaki dzieciństwa :)