Makaron z sosem bolognese i pieczarkami to doskonała propozycja na szybki obiad, który zaspokoi każdy głód. Nie jest to odkrywczy posiłek, ale ładnie podany może stanowić prawdziwą ucztę. Bo kto się oprze makaronowi z aromatycznym sosem pomidorowym z mięsem mielonym i pieczarkami? Smacznego!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: do 30 minut
Makaron z sosem bolognese i pieczarkami - składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 150-200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej (*)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- oregano
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- pieprz naturalny
- sól
- odrobina cukru
Dodatkowo:
- makaron
Ponadto:
- olej do smażenia
Makaron z sosem bolognese i pieczarkami - przygotowanie:
Cebule z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pieczarki uprzednio obrane, umyte oraz pokrojone na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dołożyć mięso mielone, które mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. W międzyczasie całość posolić. Następnie należy wszystko razem połączyć z passatą pomidorową i koncentratem, doprawić oraz dusić przez kilkanaście minut.
Podczas duszenia się mięsa ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z doprawioną zawartością patelni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Makaron z sosem bolognese i pieczarkami - dodatkowe informacje:
(*) Można przygotować sos na bazie samego koncentratu pomidorowego. Wystarczy koncentrat wymieszać z około szklanką wody lub bulionu. Ilość koncentratu pomidorowego należy dostosować do własnych preferencji smakowych. Ja, gdy nie mam pod ręką passaty używam około 200g koncentratu. Zaznaczę też, że niektóre koncentraty różnych marek różnią się od siebie i jeden będzie miał intensywniejszy smak, drugi odrobinę słabszy.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób. Dziękuję za współpracę.
O proszę, bolognese z pieczarkami to ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszne bolognese! Uwielbiam makaron kokardki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię spaghetti i wszelkie makarony z sosem bolońskim. Zamiast passaty daję gotowy sos ze słoika, bo mi po prostu bardziej pasuje. Należy zwrócić uwagę, by zawsze do sosu dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Skrobia zawarta w wodzie gotującego się makaronu jest świetnym emulgatorem, dzięki czemu sos na pewno się nie rozwarstwi i nie będzie nieprzyjemnych śladów tłuszczu znajdujących się na powierzchni sosu :)
OdpowiedzUsuń