Ciasto z agrestem to idealna propozycja na szybkie ciasto z owocami sezonowymi, które u mnie zawsze znika bardzo szybko! Miękkie, delikatnie waniliowe wnętrze doskonale komponuje się z kwaskowatym agrestem. Bardzo lubię takie połączenie. Ciasto świetnie smakuje z kubkiem mleka lub herbaty oraz nawet z kawą w dobrym towarzystwie. Poza tym kolejnego dnia pozostaje świeże. Jeśli chcecie możecie użyć innych owoców. Ja już je piekłam z porzeczkami oraz wiśniami. Pycha!
Wielkość formy: średnica 20 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: do 50 minut
Ciasto z agrestem - składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; 120g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej (160g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
Dodatkowo:
- 150g agrestu
Ponadto:
- cukier puder do posypania
Ciasto z agrestem przygotowanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i następnie dokładnie wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu nie przerywając miksowania powoli wlać olej.
(Powstanie dość gęsta, jednolita masa.)
(Powstanie dość gęsta, jednolita masa.)
Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu ułożyć umyty agrest. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ale delikatne! Bardzo lubię ciasta z letnimi owocami ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nigdy ciasta z agrestem. Jestem ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńCudowne ciasto <3
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :D
Uwielbiam ciasta z owocami :) Latem często je robię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Błyskawiczne i bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuń