Niezaprzeczalnie mąka jest jednym z najbardziej powszechnych produktów spożywczych. Ten nieodłączny element naszej diety nie jest jednak wcale tak jednorodny, istnieje bowiem wiele rodzajów i typów mąk. Jakie zatem mąki mamy do wyboru? I jak dobrać mąkę do konkretnego zastosowania?
Rodzaje i typy mąki
Stosowana przede wszystkim jako jeden z głównych składników ciast i pieczywa, klusek, makaronów, a często również jako zagęszczacz sosów i zup, jest zazwyczaj produktem pozyskanym ze zbóż, chociaż nie tylko! Najpopularniejsze jednak – przynajmniej w polskiej kuchni – są mąki pszenne i żytnie. Obie zaliczają się do mąk chlebowych. Istnieją również mąki niechlebowe, które są produkowane z innych roślin, takich jak między innymi:
- gryka
- owies
- jęczmień
- czy ziemniaki (skrobia ziemniaczana).
Mąki chlebowe dzielą się również ze względu na typ, który w uogólnieniu oznacza zawartość substancji mineralnych w mące, określanych jako popiół. Im typ mąki jest większy, tym więcej jest ich w mące. Równocześnie mąka posiada wtedy nieco grubszą strukturę. Mąki o wysokiej zawartości popiołów określa się jako mąki pełnoziarniste i są zazwyczaj używane do wypieku pieczywa.
Popularne typy mąki to:
- mąka typ 450 – mąka tortowa
- mąka typ 500 – mąka poznańska
- mąka typ 550 – mąka luksusowa
- mąka typ 1850 – mąka graham
Zdrowe jedzenie, czyli mąki bezglutenowe
Mąki pszenne i żytnie zawierają w sobie sporą ilość glutenu. To właśnie to białko odpowiada za kleistość mąki, dzięki której łatwo można wyrabiać z niej ciasto. Niestety obecnie wiele osób cierpi na nietolerancje glutenu i z tego powodu musi ograniczać spożywanie produktów z tradycyjnej mąki. Istnieją jednak mąki bezglutenowe. Zaliczają się do nich przede wszystkim:
- mąka kukurydziana
- mąka ryżowa
- mąka ziemniaczana
- mąka owsiana
- mąka orzechowa
- mąka gryczana
Tym samym osoby nadwrażliwe na gluten mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjną mąkę, korzystając z powyższych produktów. Oczywiście nie są one w pełni tożsame z mąką pszenną, ale poszczególne mąki bezglutenowe można stosować do różnych dań, jako zamiennik mąki pszennej.
Jaką mąkę wybrać?
Mąki pszenne niższego typu wybierane są do lekkich wypieków, takich jak biszkopty, bułki czy naleśniki. Mąki średniego typu są często stosowane do wyrobu klusek. Natomiast mąki wyższych typów to zazwyczaj mąki służące do wypiekania chlebów. Osoby z nietolerancją glutenu, mogą w wielu przypadkach zastąpić mąkę pszenną głównie za pomocą mąki kukurydzianej, ryżowej i mąki ziemniaczanej (zwłaszcza do ciast i naleśników).
Nawet nie zdajemy sobie sprawę z tego jak ważna w naszym jadłospisie jest mąka.
OdpowiedzUsuńRodzajów jest pełno, ale ja się na tym nie znam. Mało też jej używam w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńUżywam jej tylko do wypieków podczas chłodnej pory roku, albo do pierogów czy naleśników. Zawsze wybieram tortową :)
OdpowiedzUsuń