Burek z mięsem mielonym to przysmak kuchni bałkańskiej, który w prosty sposób możecie przygotować sami! Jego nazwa pochodzi od tureckiego czasownika "bur-" co najzwyczajniej oznacza "zwijać", "zakręcać". Jest przygotowany z ciasta filo lub yufka. Dotychczas spotkałam się z przeróżnymi nadzieniami burka - od wytrawnych po słodkie, ale sama najczęściej przyrządzam go z mięsem mielonym lub białym serem i szpinakiem. Pycha! Jak trafię na zakupach na ciasto filo (sama nie lubię robić, ale potrafię), kupuję i nigdy nie mam dylematu co z niego będzie! Polecam!
Ilość: 4 sztuki
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Burek z mięsem mielonym - składniki:
- 8 arkuszy ciasta filo (1 opakowanie)
Masa mięsna:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 60g stopionego masła
Ponadto:
- jajko do posmarowania
Burek z mięsem mielonym - przygotowanie:
Nadzienie mięsne:
Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.
Zwijanie:
Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka.
(Ja dodatkowo spinam wykałaczką.)
Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
(Na moim Tik Toku możecie zobaczyć jak zwinąć burka >> klik. Poprosiłam o pomoc męża, bo samemu ciężko nagrywać i coś robić.)
Pieczenie:
Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
(Ciasto filo powinno być zarumienione i chrupiące.)
Podanie:
Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!
Jakie fajne danie. Na pewno jest smaczne.
OdpowiedzUsuńZ ciastem filo jeszcze nie pracowałam i chętnie sprawdzę przepis. Danie bardzo zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie danie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i jakie smakowite danie! <3
OdpowiedzUsuńWiesz, że nigdy nie jadłam burka...
Koniecznie muszę to zmienić :D
Wygląda świetnie. Bardzo chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie się prezentuje! Trzeba przyznać,że bardzo pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący pomysł, pierwszy raz coś takiego widzę:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym daniu, ale nie próbowałam jeszcze, wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńSuper danie. Z barszczykiem bym wsunęła!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, a wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń