Żelka truskawkowa do tortu to tak naprawdę puree z truskawek, które jest stabilne dzięki dodatkowi żelatyny. Żelka wspaniale orzeźwia i wzbogaca tort, który najczęściej jest słodki. Jej smak zależy od truskawek, więc w zależności od słodkości owoców należy dodać odpowiednią ilość cukru. Jeśli są naprawdę mocno słodkie, to warto również dodać odrobinę soku z cytryny.
Uwaga!
Żelkę robi się mniejszą o kilka centymetrów od średnicy tortu.
Wielkość: 20 cm - do tortu o średnicy 22-24 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: kilka godzin
Żelka truskawkowa do tortu - składniki:
- 400g truskawek
- 20-40g cukru (w zależności jak słodkie/kwaśne są truskawki)
- 8g żelatyny (2 łyżeczki)
- 50 ml wody
Żelka truskawkowa do tortu - przygotowanie:
Umyte truskawki bez szypułek zblendować na gładki mus, który następnie należy przelać do garnka. Dodać cukier i mieszając podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozmieszać w ciepłej wodzie i dokładnie połączyć z truskawkami. Masę przelać do formy uprzednio wyłożoną folią spożywczą. Tak przygotowaną żelkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężała.
Żelka truskawkowa do tortu - dodatkowe informacje:
Żelkę można przygotować z truskawek mrożonych. Wtedy należy je rozmrozić. Najszybszym sposobem jest podgrzanie owoców w garnku, a następnie rozdrobnienie za pomocą blendera.
Jak kłaść żelkę na tort?
Żelka nie przyklei się bezpośrednio do biszkoptu, więc najpierw należy go posmarować cienką warstwą kremu, a na nim dopiero położyć żelkę i ponownie krem.
Fajny przepis, który warto zastosować.
OdpowiedzUsuńMuszę mojej siostrze która tworzy torty pokazać ten wpis
OdpowiedzUsuńAle to pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńZamiast żelki zrobiła mi się z tego taka pianka i jest „luźna” co mogłam zrobić nie tak - truskawki dałam zwykłe nie mrożone 😢
OdpowiedzUsuńTo może wina żelatyny?
UsuńUwielbiam truskawkowy czas! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast żelatyny można dać galaretkę truskawkową
OdpowiedzUsuńMożna użyć galaretki, tylko wtedy już będą inne proporcje. I trzeba też uważać na cukier.
Usuń