niedziela, czerwca 05, 2022

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami
 
Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami to jeden z tych chlebów, który u mnie w domu znika w ekspresowy sposób. Już od dawna planowałam napisać ten przepis, ale za każdym razem nie miałam czego już fotografować. Tym razem mimo, że większa część została zjedzona na ciepło, to postanowiłam, że w końcu zrobię zdjęcie i wstawię Wam przepis na ten pyszny, domowy chleb, który nie trzeba monotonnie wyrabiać, a wystarczy wymieszać łyżką. Ja z córką uwielbiam chleb ze słodkimi dodatkami, więc najczęściej dodaję do niego rodzynki, suszone śliwki lub żurawinę. Chleb jest miękki w środku i posiada apetyczną, chrupiącą skórkę. Polecam!
 
 
Wielkość formy: 15 x 28 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 20 minut + 40-50 minut
Czas pieczenia: 60 minut
 
 

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - składniki:

 
  • 500g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 30g drożdży (*)
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 100g rodzynek


Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - przygotowanie:

 

Zaczyn:

 
Drożdże wkruszyć do małej miseczki lub kubka. Dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Całość wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Ciasto:

 
Do miski wsypać mąkę oraz sól. Następnie należy wlać pozostałe 400 ml wody oraz zaczyn. Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do uprzednio natłuszczonej formy. Tak przygotowany chleb ponownie odstawić przykryty do podrośnięcia - tym razem na około 40-50 minut.

Pieczenie:


Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
 
 

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - dodatkowe informacje:

 
(*) Używam drożdży świeżych i najczęściej na nich piekę chleb, ale sprawdziłam też drożdże instant. Możecie śmiało ich użyć. Pamiętajcie 7g drożdży suszonych = 15g drożdży świeżych. Z drożdży instant nie robi się zaczynu, a od razu miesza się z mąką.

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami

9 komentarzy:

  1. Wow, jaki fajny przepis. Super chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi naprawdę prosto i smacznie - no, poza rodzynkami, ale chyba jakbym ich nie dodała, to nic by się nie stało. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakiś zamiennik rodzynek? Bo niestety, ale nie lubię ich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fanką rodzynek nie jestem, ale spróbuję go zrobić z żurawiną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger