Placki naleśnikowe z kakao to pyszne urozmaicenie zwykłych naleśników, które w moim domu jest bardzo lubiane. Naleśniki są miękkie, elastyczne oraz posiadają rewelacyjny, czekoladowy posmak. Ja najczęściej podaję je z masłem orzechowym i bananem lub twarożkiem. Tak naprawdę świetnie smakują z wszelkimi dodatkami. Polecam i życzę smacznego!
Ilość: 18 sztuk o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: około 30 minut
Placki naleśnikowe z kakao - składniki:
- 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 3/4 szklanki wody gazowanej (nie co więcej)
- do 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej (nie co mniej)
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Placki naleśnikowe z kakao - przygotowanie:
Jajka należy połączyć z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę z kakao.
Po dokładnym rozmieszaniu (nie powinno być grudek) wlać odrobinę oleju i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki.
(Olej sprawi, że placki nie będą przywierały do patelni. Idealne ciasto spływa po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni energicznym ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zrumienienia się.
Super jedzonko. Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńKakao przyjmę w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńWOW! Bardzo fajny przepis. Z chęcią go wypróbuję. Myślę, że powinny mi wyjść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu!^^
Uwielbiam taką wersję :D
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, muszę spróbować takiej naleśnikowej wariacji :D
OdpowiedzUsuńjakie fajne te placuszki
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniczki, idealne na wszelkie okazję:)
OdpowiedzUsuń