Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką to niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Prawda, że wygląda kusząco? Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w pieczeniu ciast. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a budyń doskonale komponuje się z orzeźwiającym kiwi. Kropkę nad "i" stanowi kokosowa pierzynka. Polecam!
Wielkość formy: około 18 x 30 cm
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką - składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 120g margaryny
- 60g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu (*)
Budyń:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy (standardowy, bez cukru)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Beza:
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- Kokosowa pierzynka:
- 50g wiórek kokosowych
- 25g masła
- 25g cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 sztuki kiwi
- 1-2 łyżki kaszy manny
Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką - przygotowanie:
Kokosowy wierzch:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut, czyli na czas przygotowania dalszych etapów ciasta.
Ciasto kruche:
Składniki na ciasto kruche zagnieść oraz podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce, a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną.
Kiwi:
Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i stroną z przecięciem ułożyć na cieście.
Budyń:
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę oraz cukier. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie mieszając zagotować. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Lekko przestudzony budyń przełożyć na ciasto z kiwi.
Beza:
Białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Wierzch:
Na budyniu zetrzeć połowę pozostałego, schłodzonego ciasta kruchego, posmarować je białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką - dodatkowe informacje:
(*) Ocet sprawia, że ciasto będzie bardziej kruche. Nie jest wyczuwalny, ale można go pominąć.
Wow, nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, ja mega lubię takie :)
OdpowiedzUsuńPysznie prezentuje się to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
o wow! Ależ fajne ciasto, chyba jeszcze nie robiłam pieczonego ciasta z kiwi, na zimno tak. Trzeba będzie wypróbować taki pomysł:) super pomysł Dianko:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuń