Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym to idealna propozycja na prosty i bardzo pyszny obiad dla każdego mięsożercy. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i soczyste oraz co ważne, idealnie odchodzi od kości. Tak przygotowane żeberka doskonale komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym, który całkowicie i apetycznie je otula. Ten przepis dowodzi, że domowy obiad nie ma sobie równych. Koniecznie się o tym przekonajcie!
>> Lubicie żeberka na obiad? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: około 60-70 minut
Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym - składniki:
- 500g żeberek wieprzowych
- 1 cebula (duża)
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wina (wytrawnego)
- około 250 ml passaty pomidorowej (*)
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku (płaska; można dodać mniej)
- odrobina bazylii
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej
Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym - przygotowanie:
Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek dokładnie oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną papryki i następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i gdy zmięknie całość podlać winem. Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać aż alkohol odparuje. Po tym czasie płomień zmniejszyć do minimum, dodać passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem przez około 60-70 minut.
(Żeberka powinny być miękkie. Czas duszenia zależy od mięsa.)
W czasie duszenia żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę uważając, aby się nie przypaliły. Na końcu wsypać majeranek oraz odrobinę bazylii. W razie potrzeby sos doprawić do smaku.
W czasie duszenia żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę uważając, aby się nie przypaliły. Na końcu wsypać majeranek oraz odrobinę bazylii. W razie potrzeby sos doprawić do smaku.
Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym - dodatkowe informacje:
(*) Zamiast passaty pomidorowej można użyć 1 puszki pomidorów lub koncentratu pomidorowego dostosowując ilość do własnego smaku.
W przepisie użyłam produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Dziękuję za współpracę.
Ale mi ślinka cieknie na widok Twojego dania :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWow, jakie wyborne jedzonko. Na pewno świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńByło pyszne, dziękuję.
Usuńsuper pomysł,. lubimy żeberka!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZachęcający pomysł:),my z mężem bardzo lubimy żeberka.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJestem fanką żeberek w każdym wydaniu. Tak je uwielbiam! Na winie jeszcze nie robiłam, więc dzięki za inspirację. :)
OdpowiedzUsuńProszę!
Usuńwoow ale Ty robisz pyszności, aż naszła mnie ochota na takie żeberka
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno nie robiłam żeberek. A te wyglądają niesamowicie apetycznie.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMega smacznie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńDawno nie jadłam żeberek. Muszę to koniecznie nadrobić ♥
OdpowiedzUsuńOsobiście nie jestem fanką żeberek.
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię.
UsuńTakich smaczności nie jadłam, chociaż ostatnio u nas były żeberka :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCoś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzięki za pyszną inspirację - takie obiadowe pomysły odtwarza się z przyjemnością. :) Trzeba będzie wybrać się do sklepu po żeberka i można działać!
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość.
Usuń