Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce jak z Mc Donald's, czyli zdrowy fast food dla dzieci przypadnie do gustu również dorosłym. Tak przygotowane małe kawałki kurczaka zawsze znikają ekspresowo. Ja je często przygotowuję na szybki obiad oraz jako przekąskę podczas domowych imprez. Domowy fast food jest najlepszy! Spróbujcie nuggetsów!
>> Nuggetsy możecie podać z pieczonymi frytkami z warzyw - klik oraz frytkami ziemniaczanymi z piekarnika - klik.
Ilość: około 20 sztuk
Czas przygotowania: do 30 minut
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce jak z Mc Donald's - składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (średnie)
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Panierka:
- 2 jajka + 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej (1 szklanka = 250 ml)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki startego sera żółtego
Ponadto:
- olej do smażenia
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce jak z Mc Donald's - przygotowanie:
Mięso:
Mięso należy zmielić lub posiekać w malakserze tak, aby pozostały jego małe kawałeczki. Dodać ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
Panierka:
Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka, a bułkę tartą połączyć z mąkę ziemniaczaną oraz startym serem.
Nuggetsy:
Za pomocą zwilżonych dłoni uformować niewielkie, płaskie kotleciki (powinno wyjść około 20 sztuk), które należy obtoczyć w jajku oraz następnie w bułce z mąką i serem. Nuggesty kłaść na uprzednio rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce jak z Mc Donald's - dodatkowe informacje:
(*) Nie zalecam przygotowania nuggetsów w piekarniku, ponieważ wyjdą zbyt suche i panierka nie będzie zbyt apetyczna. Mąka będzie widoczna.
(**) Nuggetsy można panierować podwójnie. Jeśli zabraknie Wam panierki, dosypcie bułki tartej.
(***) Masę mięsną możecie doprawić według własnego smaku. Od razu dodam, że dodając cały ząbek czosnku będzie go można wyczuć, a nie wszyscy lubią dominujący posmak czosnku.
Wyglądają rewelacyjnie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńU mnie domowe nigdy nie przechodzą, ale spróbuję Twojego przepisu, może się uda :)
OdpowiedzUsuńO! Coś dla moich dziewczyn :)
OdpowiedzUsuń