Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym to taka moja urozmaicona i szybka wersja znanej wszystkim fasolki po bretońsku. Jeśli lubicie dania z fasolą, to koniecznie musicie spróbować tej wersji. Jest naprawdę smaczna i wcale nieskomplikowana w przygotowaniu. Fasolka otulona pomidorowo-paprykowym sosem doskonale sprawdzi się na obiad kiedy nie posiadacie czasu na gotowanie i chcecie zjeść coś pożywnego. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smacznego!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: do 40 minut
Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym - składniki:
- 2 puszki fasolki
- 100g wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)
- 1 cebula (duża)
- 2-3 łyżki płatków papryki (*)
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- koncentrat pomidorowy (wg gustu) (**)
- 1-2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- ostra papryka w proszku (do smaku)
- sól, pieprz
Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym - przygotowanie:
Na patelni należy podsmażyć uprzednio pokrojony boczek i jak wytopi się tłuszcz - kiełbasę, boczek oraz cebulę.
(W razie potrzeby można dolać oleju.)
Całość przełożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele angielskie, płatki papryki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem zalać wodą i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolkę i na końcu koncentrat pomidorowy oraz papryki w proszku i majeranek. Gotować do momentu, aż sos zrobi się odpowiednio gęsty. Fasolkę doprawić do smaku.
Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym - dodatkowe informacje:
(*) Można też użyć papryki świeżej (1/2-1 sztuka w zależności od wielkości) i podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju.
Dawno nie jadłam takiej fasolki. Ależ ona musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńJest <3
UsuńUwielbiam fasolkę pod każdą postacią. Tego przepisu nie znam, ale z chęcią wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńAle mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńWygląda apetycznie. Chętnie spróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
UsuńPrzyznam Ci się, że od dłuższego czasu tak właśnie robię fasolkę po bretońska,znacznie przyspiesza to pracę i obiad gotowy:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubimy, ale wtedy gotuję wielki gar :)
OdpowiedzUsuńTak najlepiej ;)
UsuńMmm… pożywne danko 😋.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna, muszę taką zrobić. :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUwielbiam fasolkę, nigdy się nie mogę opanować i zjadam 2 dokładki
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jestem jej wielbicielką :D
UsuńBardzo lubię taką fasolkę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńZ wielką chęcią wypróbuję tę wersję :)
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem.
UsuńUwielbiam fasolkę, także przepis jak najbardziej dla mnie.
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńPyszne, pożywne i aromatyczne danie <3
OdpowiedzUsuńTo prawda.
Usuńlubię takie dania
OdpowiedzUsuń