piątek, kwietnia 22, 2022

Szybka fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym

Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym
 
Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym to taka moja urozmaicona i szybka wersja znanej wszystkim fasolki po bretońsku. Jeśli lubicie dania z fasolą, to koniecznie musicie spróbować tej wersji. Jest naprawdę smaczna i wcale nieskomplikowana w przygotowaniu. Fasolka otulona pomidorowo-paprykowym sosem doskonale sprawdzi się na obiad kiedy nie posiadacie czasu na gotowanie i chcecie zjeść coś pożywnego. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smacznego!

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: do 40 minut
 
 

Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym - składniki:

 
  • 2 puszki fasolki
  • 100g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)
  • 1 cebula (duża)
  • 2-3 łyżki płatków papryki (*)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • koncentrat pomidorowy (wg gustu) (**)
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ostra papryka w proszku (do smaku)
  • sól, pieprz


Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym - przygotowanie:


Na patelni należy podsmażyć uprzednio pokrojony boczek i jak wytopi się tłuszcz - kiełbasę, boczek oraz cebulę. 
(W razie potrzeby można dolać oleju.)
Całość przełożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele angielskie, płatki papryki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem zalać wodą i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolkę i na końcu koncentrat pomidorowy oraz papryki w proszku i majeranek. Gotować do momentu, aż sos zrobi się odpowiednio gęsty. Fasolkę doprawić do smaku.


Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym - dodatkowe informacje:


(*) Można też użyć papryki świeżej (1/2-1 sztuka w zależności od wielkości) i podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju.
(**) Ilość koncentratu należy dopasować do swoich preferencji, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, a drugi mniej "pomidorowy".

Fasolka w sosie pomidorowo-paprykowym

27 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam takiej fasolki. Ależ ona musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolkę pod każdą postacią. Tego przepisu nie znam, ale z chęcią wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Chętnie spróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam Ci się, że od dłuższego czasu tak właśnie robię fasolkę po bretońska,znacznie przyspiesza to pracę i obiad gotowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy, ale wtedy gotuję wielki gar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, muszę taką zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam fasolkę, nigdy się nie mogę opanować i zjadam 2 dokładki

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taką fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z wielką chęcią wypróbuję tę wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam fasolkę, także przepis jak najbardziej dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, pożywne i aromatyczne danie <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger