Kruche ciasteczka wielkanocne Jajka idealnie sprawdzą się jako pyszna ozdoba świątecznego stołu. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także prezentują się naprawdę efektownie. Dodatkowo moja wersja ciastek nie zawiera jajek, więc mogą zajadać się nimi nawet alergicy. Ciasteczka przypominające jajka możecie również przygotować jako drobny prezent świąteczny, który z pewnością u każdego wywoła uśmiech. Przyznam, że sama uwielbiam je chrupać. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na wielkanocne ciasteczka!
Ilość: około 18 już złożonych ciastek
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia ciasta: minimum 30 minut
Czas pieczenia: około 12 minut
Ciasteczka wielkanocne Jajka - składniki:
Ciasto na ciasteczka:
- 250g mąki pszennej (*)
- 125g masła/margaryny
- 75g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka śmietany 18% (solidna)
Ponadto:
- dżem lub dowolne nadzienie w kolorze żółtym do przełożenia
- cukier puder do posypania
Ciasteczka wielkanocne Jajka - przygotowanie:
Przygotowanie ciastek:
Miękkie masło lub margarynę należy utrzeć z cukrami do białości. Następnie należy dodać mąkę oraz śmietanę. Całość połączyć na jednolitą masę i uformować w kulę. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą oraz schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego kształty jajeczek. W połowie ciastek wyciąć kółeczka.
(Ja posłużyłam się talerzykiem do przekąsek oraz korkiem.)
Ciasteczka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Ciastka całkowicie ostudzić.
Składanie:
Wierzch ciasteczek z dziurką obficie posypać cukrem pudrem. Pełne ciasteczka należy posmarować dżemem lub dowolnym nadzieniem i lekko dociskając przykryć je ciastkiem z dziurką.
Ciasteczka wielkanocne Jajka - dodatkowe informacje:
(*) Ja użyłam krupczatki, aby ciasteczka były bardziej kruche, ale uwaga - wtedy są odrobinę cięższe w przygotowaniu, ponieważ ciasto jest delikatniejsze oraz mniej plastyczne.
Do przełożenia ciastek użyłam nadzienia adwokatowego Lauretta. Wyszło pysznie!
Fajny pomysł na pyszną dekorację świątecznego stołu!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudnie wyglądają Di! Ja kiedyś zrobiłam podobne w kształcie kwiatków, też z dziurką. Nadziałam domowym mango curd
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAle świetnie wyglądają. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń<3
Usuńjeny byłam pewna, że to jajka!
OdpowiedzUsuńTakie kruche na słodko ;)
UsuńAle one słodko wyglądają :D
OdpowiedzUsuń<3
Usuńwyglądają świetnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCudowne i bardzo smakowite ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
Dziękuję Kasiu <3
UsuńWyglądają uroczo, a to nadzienie poezja:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudowne ciasteczka :) gratuluję talentu :)
OdpowiedzUsuńZ tym talentem to przesadzasz. Dziękuję <3
UsuńJak one prześlicznie wyglądają. Pierwszy raz w życiu widzę takie cudo. No, aż żal byłoby mi he konsumować. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńSmakowicie prezentują się te ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam.
Usuńwyglądają przeuroczo!
OdpowiedzUsuń<3
Usuń