Drożdżówka bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką, czyli ciasto drożdżowe dla leniwych to idealny wypiek dla osób, które uwielbiają ciasto drożdżowe, ale nie przepadają za ich monotonnym wyrabianiem. Ja właśnie należę do tych osób! Przyznam, że ciasto po upieczeniu zawsze znika ekspresowo. Moja rodzina ja uwielbia, a ja z przyjemnością piekę drożdżówki bez wyrabiania z różnymi owocami oraz dodatkami. Drożdżówka >> z jabłkami również jest przepyszna. Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis na leniwą drożdżówkę!
Wielkość tortownicy: 22 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minut
Drożdżówka z truskawkami bez wyrabiania - składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 50g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 200-300g truskawek
Kruszonka:
- 50g masła/margaryny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
Drożdżówka z truskawkami bez wyrabiania - przygotowanie:
Ciasto:
Na dnie większej miski warstwami umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, ciepłe mleko, przesianą mąkę pszenną oraz sól.
(Uwaga: Kolejność składników powinna być identyczna.)
Miskę przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.
(Składników nie należy mieszać!)
Następnie całość przemieszać łyżką do połączenia się składników i przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciasto jest dość lepkie oraz odrobinę rzadkie, ale takie powinno być.)
Na wierzchu ciasta umieścić połówki truskawek (przecięciem do góry) oraz kruszonkę.
Kruszonka:
Masło/margarynę, mąkę i cukier połączyć palcami, aby powstała kruszonka o konsystencji mokrego piasku.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Studzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
Takie ciasto jest pyszne do kawki. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam truskawki- to mój ulubiony owoc- a takie ciasto jest wręcz idealne na tę porę roku :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ciacho.
UsuńNa pewno kiedy będzie sezon truskawkowy to wypróbuję :D Nie dziwię się, że znika ekspresowo :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi ciastami, ale Tobie życzę smacznego. :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńCzęsto korzystam z tego przepisu - wychodzi świetnie!
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńKażde drożdżowe biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńSuper.
Usuńaleee pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWow, niezwykle apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńKusisz tymi truskawkami!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - zapisuję :D
Serdecznie pozdrawiam :)
<3
UsuńCzy można użyć mleka roślinnego?
OdpowiedzUsuńTak.
OdpowiedzUsuń