Prosty tort dekorowany polewą czekoladową, wafelkiem do lodów i owocami to tort, który tak naprawdę robiłam już jakiś czas temu na swoje urodziny. I tak przeglądając zdjęcia pomyślałam, że nie mam go na blogu, a może być świetną inspiracją na dekorację dla innych. Sami przyznajcie, że tort wygląda efektownie, prawda? Zdradzę Wam jeszcze, że jest niezwykle prosty w przygotowaniu oraz pysznie smakuje. Tort możecie przyozdobić dowolnymi owocami dostępnymi sezonowo. Powodzenia!
Wielkość tortu: 18 cm
Czas przygotowania: kilka godzin bez czasu oczekiwania
Tort - składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g mąki pszennej
Krem do przełożenia:
- 300 ml śmietanki 36%
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g borówek
Krem do obłożenia:
- 200 ml śmietanki 36%
- 100g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Nasączenie:
- około 100-150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
- Dodatkowo:
- 200g dżemu np. malinowego (najlepszy jest lekko kwaskowaty)
Drip:
- 40g czekolady mlecznej40g śmietanki 30-36%
Dekoracja:
- wafelek do loda
- owoce
- beziki
- kuleczki cukrowe
- topper
Tort - przygotowanie:
Biszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę uważając, aby jej "nie przebić".
(Czyli piany nie ubijać dalej, jeżeli będzie już idealnie sztywna.)
Powoli wsypać cukier i po chwili dodać po 1 żółtku. Na koniec stopniowo wmieszać uprzednio przesianą mąkę pszenną. Ciasto przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków nie wyściełać, ani nie smarować masłem) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ja użyłam rantu.)
Biszkopt piec (do tzw. "suchego patyczka") przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaszkę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
(Rant wstawiłam do blaszki.)
Następnie ciasto ponownie wstawić do piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu (najlepiej kolejnego dnia) biszkopt przekroić na 3 równe części.
(Ja użyłam rantu.)
Biszkopt piec (do tzw. "suchego patyczka") przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaszkę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
(Rant wstawiłam do blaszki.)
Następnie ciasto ponownie wstawić do piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu (najlepiej kolejnego dnia) biszkopt przekroić na 3 równe części.
Krem do przełożenia:
Porządnie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie po łyżce połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 3 części oraz odrobinę odłożyć do posmarowania boków.
Krem do obłożenia:
Krem do obłożenia przygotować w identyczny sposób jak krem do przełożenia. Ale uwaga! Należy go zrobić jak tort będzie już złożony i dokładnie schłodzony.
Składanie tortu:
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy placek biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i 1/3 kremu do przełożenia, położyć drugi spód - nasączyć, posmarować pozostałym dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu do przełożenia i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć. Wierzch oraz boki posmarować resztą kremu do przełożenia. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc i następnie przygotować krem do obłożenia, którym należy dokładnie oraz równomiernie otynkować tort. Tort ponownie schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, aby móc go ozdobić polewą czekoladową.
Drip czekoladowy:
Połamaną czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej, ale nie zagotowanej śmietance.
(Śmietanki nie gotować, aby się nie zważyła. Jeśli polewa jest za gęsta, należy dodać niewielką ilość kremówki, a jeśli za rzadka - dodać kostkę czekolady.)
Polewę przestudzić, ponieważ gorąca rozpuści krem, ale zbyt zimna nie spłynie po bokach, tylko od razu zastygnie.
(Polewa przed użyciem powinna być trochę ciepła, a tort porządnie schłodzony!)
Polewę delikatnie "rozlać" na środku tortu i kierować ku jednemu brzegowi, żeby delikatnie spłynęła tworząc czekoladowe sople.Dekoracja:
Tort ozdobić owocami oraz dowolnymi dekoracjami, a w jego środek wbić topper.
Pięknie udekorowany, tak barwnie, wiosennie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWygląda pięknie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNie mam zdolności artystycznych do dekorowania tortów i chętnie zainspiruję się Twoim pomysłem 😀
OdpowiedzUsuńCieszę się.
Usuńale śliczny torcik!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAleż on smacznie wygląda. Pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńTort wygląda smakowicie :D W maju są urodziny mojej mamy, nie mam zdolności artystycznych, więc spróbuję go częściowo chociaż odwzorować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektem.
UsuńWygląda tak pięknie jak z cukierni! Swoją drogą czytając ten przepis, mam wrażenie, że zrobienie takiego tortu jest proste. Nie wiem czy to bardzo dobrze napisany przepis, czy faktycznie da się to łatwo zrobić. Może warto spróbować :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post!
Warto spróbować swoich sił.
UsuńDianko jaki cudny ten tort, niby prosta dekoracja a jaka efektowna! Super, bardzo mi się:)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńprzepiękne :O
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrześlicznie wygląda, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNiestety jesli chodzi o pieczenie, jestem kompletnym antytalentem. Torcik wyglada przepięknie, aż by chciała zjadać🤩😍
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTort jak marzenie! cudny :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo.
UsuńPiękny torcik! <3
OdpowiedzUsuńKulinarne dzieło sztuki :D
Serdecznie pozdrawiam :)
<3
UsuńPrzepięknie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWow, jak pięknie się prezentuje ten tort! Musi być pyszny. ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMistrzostwo! Masz rękę do tortów :)
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję bardzo!
UsuńPiękne wyglada aż szkoda zjeść 😍
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńWygląda super! Chętnie się zainspiruję przepisem! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńPiękny
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPodziwiam ludzi którzy umieją robić takie piękne torty :)
OdpowiedzUsuńAj, wystarczą chęci :*
UsuńTort wygląda naprawdę profesjonalnie, pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuńcudowny!!!!
OdpowiedzUsuń<3
Usuń