poniedziałek, lutego 28, 2022

Najlepsze racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami

Najlepsze racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami
 
Racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami to ostatnio hit w moim domu. Najczęściej przyrządzam je >> z jabłkami, ale z racji, że lubię zmieniać dodatki (>> z pieczarkami i żółtym serem też są świetne), ostatnio właśnie wykorzystałam nadmiar mandarynek. Cały pokaźny talerz zniknął w oka mgnieniu, więc od tamtej pory to połączenie pojawiło się u mnie już kilkakrotnie. Racuchy są naprawdę przepyszne, miękkie i puszyste. Mandarynki i kakao w tym przypadku komponują się rewelacyjnie. Koniecznie sami o tym się przekonajcie, a ja tymczasem życzę Wam smacznego!

>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na racuchy drożdżowe - klik.

Ilość: 20 sztuk
Czas przygotowania: minimum 40 minut


Racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami - składniki:

 

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 3 mandarynki

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami - przygotowanie:


Ciasto:

 
Mąkę należy przesypać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, kakao oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstawić na czas przygotowania mandarynek lub na dłużej (*).
Mandarynki obrać, rozdzielić na cząstki i każdy kawałek przekroić na pół. 
Następnie ciasto dokładnie wymieszać z jajkiem oraz na końcu połączyć z mandarynkami.

Smażenie:


Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją co jakiś czas maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
 
 

Racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami - dodatkowe informacje: 


(*) Zazwyczaj ciasta nie odstawiam na długo do wyrośnięcia i pomimo tego racuchy zawsze wychodzą miękkie oraz puszyste.
(**) Temperaturę tłuszczu należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, ponieważ w takim przypadku mogą być surowe w środku.

Najlepsze racuchy drożdżowe z kakao i mandarynkami

16 komentarzy:

  1. Dziękuję kochana za przepis, napewno skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i koniecznie pochwal się efektem!

      Usuń
  2. Wow, takich racuchów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi smaka na racuchy. Muszę koniecznie wypróbować powyższy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kakaowych jeszcze nie robiłam, ciekawi mnie czy moim facetom posmakują...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam racuchów, wyglądają smacznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne! <3
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger