wtorek, lutego 01, 2022

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym bez jajka

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym bez jajka

Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowy to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mogą je również spożywać osoby na diecie lekkostrawnej oraz alergicy na jajka. Pomimo, że masa mięsna jego nie zawiera, pulpeciki doskonale się formują i nie rozpadają podczas gotowania. Naprawdę są pyszne, aromatyczne oraz doskonale komponują się z sosem pomidorowo-śmietankowym. Polubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Smacznego!

>> Lubicie wszelkiego rodzaju klopsy i pulpety? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik.

Ilość: około 10 sztuk w zależności od wielkości
Czas przygotowania pulpecików: 10 minut
Czas gotowania pulpecików: około 20 minut
Czas przygotowania sosu: 15 minut
Całkowity czas przygotowania dania: minimum 45 minut

 

Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym - składniki:


Pulpeciki:

  • 300g mięsa mielonego
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • suszone pomidory (opcjonalnie; u mnie igiełki)
  • sól, pieprz 

Sos:

  • 250 ml wody
  • 100-150 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 18-30%
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 liście laurowe
  • sól

 

Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym - przygotowanie:


Pulpeciki:


Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku (*). Następnie należy uformować z niej niewielkie kuleczki i każdą kulkę ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem liści laurowych. Całość gotować około 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Sos:


Ugotowane pulpeciki wyjąć z garnka. Wodę odlać, aby pozostało 250 ml i dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietankę. Wszystko razem wymieszać i podgotować do momentu zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku i włożyć do niego uprzednio ugotowane pulpeciki.


Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym - dodatkowe informacje:


(*) Ja nie próbuję surowego mięsa, więc niewielką ilość smażę na patelni i sprawdzam czy masa jest odpowiednio doprawiona. Jeśli chodzi o pulpety, to mięso możecie bardziej doprawić niż do kotletów, bo podczas gotowania troszkę straci na smaku.

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym bez jajka
 
W przepisie użyłam produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Dziękuję za długotrwałą współpracę.

Bazylia

24 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam pulpecików,narobiłaś mi smaka;),pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu mężowi takie jedzonko na pewno by smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak prosty, domowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie prezentuje się to danie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mięsa w pomidorowych sosach

    OdpowiedzUsuń
  7. Pulpeciki wyglądają niezwykle smakowicie! Szukam pomysłów na lekkostrawne dania - mam wrażenie, że wszystkiego już próbowałam, a nie lubię nudy na talerzu. Mam nadzieję, że dzieciom również posmakuje, bo wizja gotowania kilku obiadów nie jest zbyt optymistyczna :) Niestety trafiły mi się niejadki, a przekonanie ich do skosztowania czegoś nowego graniczy z cudem. Fajnie, że przepis jest taki prosty i szybki. Zauważyłam, że teraz na większości blogów królują orientalne dania, które wymagają zakupu strasznie drogich i trudno dostępnych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA prowadzę bloga dla siebie i moich czytelników, więc nie staram się imponować wyszukanymi potrawami.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger