Śledzik pod pierzynką, czyli pyszna sałatka warstwowa ze śledziem w roli głównej i buraczkami. Najlepiej ją przygotować w przezroczystej misce, aby wszystkie warstwy ładnie się prezentowały. Śledzik pod pierzynką gości na moim stole nie tylko podczas świąt, ale również w różne zwykłe dni, kiedy to mamy ochotę na śledzia w wersji urozmaiconej. Dla mnie to już klasyka, która nigdy się nie znudzi!
>> Lubicie sałatki warstwowe? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik.
Ilość: 1 średnia miska
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: minimum 30 minut
Śledzik pod pierzynką - składniki:
- 5-6 filetów śledziowych
- 4-5 ogórków konserwowych
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 3 ugotowane/upieczone buraczki
- 1 cebula
- 4 jajka
Dodatkowo:
- majonez
- sól, pieprz
Ponadto:
- szczypiorek, natka pietruszki do dekoracji
Śledzik pod pierzynką - przygotowanie:
Śledzie solone wymoczyć w wodzie lub mleku, a w oleju delikatnie osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki z ogórkami również pokroić w kostkę, cebulę oraz jajka posiekać, natomiast buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce ułożyć warstwowo: śledzie, posmarować je majonezem i oprószyć pieprzem, cebulę, ogórki, ziemniaki, majonez, sól i pieprz, buraczki, sól i pieprz, jajka, majonez, sól i pieprz. Całość posypać posiekaną zieleniną.
Sałatkę wstawić do lodówki, aby składniki "przegryzły się".
Sałatkę wstawić do lodówki, aby składniki "przegryzły się".
Uwielbiam warstwowe sałatki
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńMoja teściowa lubi takie wymyślne śledziki. Wygląda imponująco.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWłaśnie myślę jaką tu sałatkę zrobić na jutro...
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńZa śledziem nie przepadam, ale przepis ciekawy. ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam śledzie, a mój mąż może je jeść na okrągło. Koniecznie wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńAle bosko wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję! Sałatka jest pyszna.
UsuńDianko ale kusisz. :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńZdecydowanie moje smaki! A jak pięknie prezentuje się ta sałateczka:)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam tą sałatkę
OdpowiedzUsuńJa także!
UsuńZnam ten przepis z dodatkową warstwą ugotowanej marchewki (wyglądało bardzo ładnie). Nie pamiętam, którą wersję konkretnie jadłam, z marchewką czy bez, ale była bardzo dobra. Na pewno muszę to zrobić. Latem, na zimno, to jest to! Nie tylko w święta, ale także na co dzień. Dziękuję za pomysł na jutro :)
OdpowiedzUsuń