"Rosja od kuchni" to doskonałe połączenie dobrego reportażu i książki kucharskiej. Chyba nikt nie potrafi zestawić tak dobrze historii z jedzeniem, jak Witold Szabłowski. Nawet jeśli nie przepadacie za książkami historycznymi, to zapewniam, że ta niesamowicie wciąga!
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
W każdym z 18 rozdziałów książki autor ukazuje w niezwykle fascynujący sposób historię Rosji. Nie tak zwyczajnie, lecz z perspektywy jedzenia oraz opowiedzianą przez kucharzy i kucharki. Wybrał najważniejsze wydarzenia, które miały miejsce w Związku Radzieckim.
Z książki dowiemy się jak jadał Stalin i Lenin. Dlaczego Breżniew nie przepadał za kawiorem i jak żywiono pierwszych kosmonautów. Poznamy też przepis na makaron z truskawkami, który uwielbiał car Mikołaj oraz inne ciekawe receptury, które sama z ciekawości wypróbuję w zaciszu własnej kuchni.
A wiecie, że Władimir Putin uwielbia lody?
Kuchnia i historia
Jedzenie odgrywa ważną rolę w naszym życiu, a na tle wydarzeń historycznych jest ono naprawdę interesującą kwestią. Rosja to nie tylko kawior i wódka. Wielki Głód, głośna katastrofa w Czarnobylu, wydarzenia w Afganistanie i Leningradzie miały również swoich bohaterów, o których nigdy głośno się nie mówiło. Kucharze i kucharki, osoby pracujące przy zaopatrzeniu stołówek oraz kuchni polowych odegrały w tym okresie bardzo ważną rolę. Oni także ryzykowali własne życie.
Każdy dzień może być dla żołnierza jego ostatnim, dlatego posiłek, który spożywa musi być smaczny, ładnie podany, aby w taki sposób sprawić mu radość. Jakie to wzruszające i takie prawdziwe...
W książce nie obyło się też bez historii związanych z bogatą stroną Rosji, kiedy to prezydencji Rosji gościli przedstawicieli innych krajów.
Znalazły się w niej również stare fotografie idealnie oddające klimat danej opowieści.
Wydarzenia zaprezentowane w książce zostały oparte na faktach autentycznych. Autor musiał się natrudzić, aby dotrzeć to takich informacji i wielu szczegółów.
Książka dla każdego
Witold Szabłowski stworzył naprawdę bardzo ciekawy reportaż, który zdecydowanie potrafi naprawdę wciągnąć. Ja go przeczytałam z prawdziwą przyjemnością. Osobiście lubię od czasu do czasu sięgnąć po książkę historyczną, lecz jeśli Wy nie jesteście miłośnikami takich lektur, to zapewniam, że "Rosja od kuchni" jest dla każdego. Potrafi zachęcić i sprawić, że po kilku wieczorach ujrzycie ostatnią stronę książki. Polecam i dziękuję Wydawnictwu W.A.B. za wzbogacenie mojej domowej biblioteczki tak interesującą lekturą.
Dane o książce:
- Autor: Witold Szabłowski
- Oprawa: miękka
- Rok wydania: 2021
- Wydawnictwo: Wydawnictwo W.A.B
Chętnie bym przeczytala. Intrygujące się wydaje ♥️
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMam ten reportaż i na pewno w wolnej chwili zajrzę do tej książki.
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoją recenzję.
UsuńBardzo ciekawa książka :) lubię takie podróże kulinarne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKsiążka raczej nie jest dla mnie :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Również pozdrawiam.
UsuńLubię reportaże ❤
OdpowiedzUsuńCieszę się.
Usuń