niedziela, stycznia 23, 2022

Naleśniki pomidorowe z ketchupem

Naleśniki pomidorowe z ketchupem
 
Naleśniki pomidorowe z ketchupem to doskonała propozycja na szybkie i smaczne śniadanie. Robiłam je już mnóstwo razy. Placki możecie nadziać składnikami, które najbardziej lubicie, choć u mnie często znikają solo. Do środka polecam farsze na bazie twarożku lub dowolnego serka śmietankowego oraz ciągnący się ser żółty z wędliną. Naleśniki są przyjemnie pomidorowe w smaku oraz miękkie i elastyczne. Osobiście nie przepadam za ketchupem, lecz lubię pomidory i tu jego dodatek wcale mi nie przeszkadza, ponieważ ketchup jako ketchup nie jest wyczuwalny. Jedynie czuć pomidorową nutę. Polecam. Moja rodzina jest nimi zachwycona!

Ilość: 9-10 sztuk o średnicy 20 cm (lub około 7 sztuk standardowej wielkości)
Czas przygotowania: 30 minut
 

Naleśniki pomidorowe - składniki:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 120-150g mąki pszennej
  • 100g ketchupu (*)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
 
 

Naleśniki pomidorowe - przygotowanie:


Roztrzepane jajko należy wymieszać z mlekiem, wodą i ketchupem. Następnie wsypać sól oraz mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki można smażyć bez tłuszczu i nie będą przywierały do patelni).
(Ciasto naleśnikowe powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron (**) do lekkiego zrumienienia się.


Naleśniki pomidorowe - dodatkowe informacje:

 
(*)  Ja ogólnie nie przepadam za ketchupem, ale reszta rodziny lubi i przeważnie w mojej lodówce stoi ketchup łagodny. Z pikantnym naleśniki wychodzą bardziej wyraziste w smaku, choć ketchup łagodny też nadaje im wyczuwalnego posmaku pomidorowego.
(**) Należy uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są one bardziej delikatniejsze od klasycznych naleśników. Spód powinien być lekko zarumieniony, aby placek się nam nie "porwał".

Naleśniki pomidorowe z ketchupem

28 komentarzy:

  1. Wow, nie jadłam jeszcze takich naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki na słono, więc ten przepis wydaje się dla mnie idealny! Muszę go koniecznie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. W takiej wersji naleśników jeszcze nie jadłam, więc warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie jadłam pomidorowych, mamie muszę pokazać recept:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę taką inicjatywę na naleśniki. Brzmi bardzo ciekawie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujący pomysł, muszę przygotować dla męża bo lubi pikatny ketchup;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich naleśników jeszcze nie jadałam. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis, chętnie spróbuję takiej wersji naleśników. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faknie by wyglądały ze szpinakowym wnętrzem

    OdpowiedzUsuń
  11. Nietuzinkowe połączenie 👏

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł na wytrawne nalesniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger