poniedziałek, stycznia 17, 2022

Makowiec japoński

Makowiec japoński
 
Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami lub szarlotka z makiem. Jak kto woli! Bez względu na nazwę ciasto smakuje rewelacyjnie oraz jest proste i szybkie w przygotowaniu. Naprawdę nie narobicie się przy nim! Makowca możecie urozmaicić większą ilością bakalii lub ozdobić polewą czekoladową. Moja rodzina oceniła jego bardzo wysoko. Piekliście już makowca japońskiego?

Wielkość formy: u mnie keksówka 35 x 11 cm + 25 x 11 cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut


Makowiec japoński - składniki:


Ciasto:

  • 6 jabłek
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek3/4 szklanka cukru (można więcej; 1 szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Lukier:

  • 150g cukru puder
  • 2-3 łyżki wody/mleka 
  

Makowiec japoński - przygotowanie:

 

Ciasto: 

 

Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia.
Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. 

Lukier: 

 

Do cukru pudru dodać gorące mleko. Całość energicznie utrzeć na jednolitą konsystencję. Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia.
 
Makowiec japoński

34 komentarze:

  1. Wygląda mega dobrze, w smaku pewnie też jest dobry, może kiedyś podejmę próbę i go zrobię ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście szybko się przygotowuje, a jak bosko musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, nie jadłam jeszcze takiego makowca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno już nie jadłam makowca. Wygląda świetnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój ulubiony makowiec, ubolewam, że reszta rodziny nie lubi makowców :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makowca :) Kiedy mogę wpaść na kawkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie. Z chęcią bym go schrupała. ;)

    OdpowiedzUsuń










  8. ą jaka temperatura pieczenia?
    180 stopni starczy.

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ten makowiec, dzięki jabłkom nie jest zbyt suchy. U mnie akurat pod pod nazwą szarlotka japońska. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego makowca jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa propozycja zważywszy, że mam w domu amanta makowca, a sama za makowcem nie bardzo przepadam, zaś szarlotki uwielbiam. Byłby to taki kompromis - na papierze rozwiązanie idealne, a rzeczywistość zweryfikuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy jabłka trzeba wcześniej odcisnąć ?
    A 10 łyżek kaszy to mniej więcej tak ile gram wychodzi ? :) Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę soku z jabłek dobrze, aby było. Ja z reguły wybieram jabłka średnio soczyste i nie zlewam soku. 10 łyżek kaszy manny to około 120g.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger