Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami lub szarlotka z makiem. Jak kto woli! Bez względu na nazwę ciasto smakuje rewelacyjnie oraz jest proste i szybkie w przygotowaniu. Naprawdę nie narobicie się przy nim! Makowca możecie urozmaicić większą ilością bakalii lub ozdobić polewą czekoladową. Moja rodzina oceniła jego bardzo wysoko. Piekliście już makowca japońskiego?
Wielkość formy: u mnie keksówka 35 x 11 cm + 25 x 11 cm
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Makowiec japoński - składniki:
Ciasto:
- 6 jabłek
- 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
- 10 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek3/4 szklanka cukru (można więcej; 1 szklanka = 250 ml)
- 2 łyżki cukru waniliowego
Lukier:
- 150g cukru puder
- 2-3 łyżki wody/mleka
Makowiec japoński - przygotowanie:
Ciasto:
Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia.
Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Wygląda mega dobrze, w smaku pewnie też jest dobry, może kiedyś podejmę próbę i go zrobię ❤️
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńRzeczywiście szybko się przygotowuje, a jak bosko musi smakować:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńJej, nie jadłam jeszcze takiego makowca.
OdpowiedzUsuńMusisz to nadrobić.
UsuńDawno już nie jadłam makowca. Wygląda świetnie. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMój ulubiony makowiec, ubolewam, że reszta rodziny nie lubi makowców :)
OdpowiedzUsuńMożna piec dla siebie :D
Usuńmoja mama podobny piecze.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam makowca :) Kiedy mogę wpaść na kawkę ;)
OdpowiedzUsuńW każdej chwili <3
UsuńWygląda obłędnie. Z chęcią bym go schrupała. ;)
OdpowiedzUsuń<3
Usuń
OdpowiedzUsuńą jaka temperatura pieczenia?
180 stopni starczy.
pozdrawiam.
Już poprawiłam. Tak, 180 stopni powinno być.
Usuńnie dodajemy masła?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńBardzo lubię ten makowiec, dzięki jabłkom nie jest zbyt suchy. U mnie akurat pod pod nazwą szarlotka japońska. :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakiego makowca jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj.
UsuńWyglada cudownie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńCiekawa propozycja zważywszy, że mam w domu amanta makowca, a sama za makowcem nie bardzo przepadam, zaś szarlotki uwielbiam. Byłby to taki kompromis - na papierze rozwiązanie idealne, a rzeczywistość zweryfikuje:)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńCzy jabłka trzeba wcześniej odcisnąć ?
OdpowiedzUsuńA 10 łyżek kaszy to mniej więcej tak ile gram wychodzi ? :) Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
Troszkę soku z jabłek dobrze, aby było. Ja z reguły wybieram jabłka średnio soczyste i nie zlewam soku. 10 łyżek kaszy manny to około 120g.
Usuń