Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami to niewątpliwie jedno z najlepszych i najszybszych ciast, które może upiec każdy. Ciasto zawsze się udaje, a jago przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę. Nawet nie potrzebujemy miksera, ani precyzyjnego odmierzania składników! Wystarczy wszystko ułożyć warstwowo, po 30 minutach wymieszać łyżką, przełożyć do blachy i hop do piekarnika. Prawda, że to bardzo proste! Upieczony Leniwiec jest wilgotny oraz posiada cudowny, piernikowy aromat. Ciasto z jabłkami jako a'la piernik to doskonałe połączenie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. A jeśli wolicie klasycznego Leniwca to już prezentowałam go na blogu - klik i od wielu lat należy on do czołówki najpopularniejszych przepisów na moim blogu. Polecam obie wersje!
Wielkość formy: 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami - składniki:
Ciasto:
- 7 jabłek (średnich)
- 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika (zależy od składu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
Opcjonalnie polewa czekoladowa:
- 50g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka/śmietanki kremówki
Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami - przygotowanie:
Ciasto:
W dużej misce kolejno warstwami umieścić: uprzednio pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać za pomocą łyżki i następnie przełożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)
Polewa czekoladowa:
Kawałki czekolady roztopić z dodatkiem kremówki i wymieszać na jednolitą konsystencję. Wierzch ostudzonego ciasta posmarować polewą czekoladową. Można użyć gotowej polewy czekoladowej lub lukru, ewentualnie ciasto posypać jedynie cukrem pudrem.
Bardzo lubie Twoje przepisy. A wiec wypróbuje i ten ❤️
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTaki prosty przepis jest idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńWszyskie moje ulubione smaki! Biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZdecydowanie chętnie go zrobię ❤️
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt!
Usuńale to ekstra wygląda!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno już tego ciasta nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne.
UsuńJak dla mnie słodka rewelacja, bo i piernik i jabłka w jednym ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńRobiłam kilka razy pod nazwą Wiewiórka i też dodawałam przyprawę korzenną
OdpowiedzUsuńchyba to to samo ciasto. Różnie się nazywa.
UsuńNie znałam takiego ciasta i jaka ciekawa nazwa
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńA mąkę kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńW składnikach pisze o mące a w przygotowaniu brak mąki....
Już poprawiłam.
UsuńPrzyznam, że nigdy nie piekę na Święta tradycyjnego piernika, więc chętnie zrobiłabym taką wersję :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńA kiedy dodać mąkę?
OdpowiedzUsuńPoprawiłam. Po cukrach. Dziękuję za uwagę.
Usuń