Sernik nowojorski to pyszne, kremowe oraz niezwykle delikatne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach.
To sernik, który zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności.
Uwielbiam jego masę serową z nutą cytryny i polewą śmietanową.
Sernik nowojorski piecze się w kąpieli wodnej, lecz nie każdy posiada szczelną formę i dla tych osób polecam trochę inną metodę, a mianowicie na dnie piekarnika ustawienie blaszki wypełnionej gorącą wodą.
Ten sposób zapewni odpowiedni poziom wilgotności w piekarniku i sprawi, że sernik zawsze wyjdzie równy oraz będzie posiadał odpowiednią konsystencję.
W sezonie letnim cudownie wygląda udekorowany świeżymi owocami.
To kto wypróbuje mój przepis na sernik nowojorski?
Sernik nowojorski - składniki:
(Tortownica 22 cm)
Spód:
200g kruchych ciasteczek/herbatników
100g masła
1 szczypta soli
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (może być dobrej jakości z wiaderka)
200g śmietany 18%
200g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (*)
skórka z 1 cytryny
Polewa:
200g śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sernik nowojorski - przygotowanie:
Spód.
Kawałki ciastek, roztopione masło oraz sól zmiksować (np. malakserem) do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
Masa serowa.
Twaróg wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
(Nie należy zbyt długo miksować, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Wystarczy do momentu idealnego połączenia się składników.)
Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
Pieczenie.
Na samym spodzie piekarnika umieścić blaszkę, wypełnić ją gorącą wodą i wtedy należy rozgrzać piekarnik.
Sernik przez pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następnie nie
otwierając piekarnika zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez
kolejne 70 minut (+/-).
(Wierzch upieczonego sernika powinien być sprężysty.)
Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Polewa.
Składniki polewy dokładnie połączyć i posmarować nią wierzch sernika.
Ciasto wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik nowojorski - dodatkowe informacje:
Zamiast budyniu można dodać około 2,5 łyżki mąki pszennej oraz odrobinę ekstraktu waniliowego.
Ja dla wygody po prostu dodaje budyń.
Mniam! Narobiłaś mi smaka na taki pyszny sernik:) pięknie Ci wyszedł Diano:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAleż on musi być pyszny. Rewelacyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPychotka :) sernik nowojorski to mój ulubiony rodzaj sernika :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam sernik nowojorski - zresztą w ogóle lubię serniki. A Twój wygląda tak pysznie, że nabrałam ochoty i chyba jakiś zrobię.
OdpowiedzUsuń<3
Usuńjak ja kocham serniki!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBajeczny sernik! <3
OdpowiedzUsuńKubki smakowe pracują od samego patrzenia! <3
Miło!
UsuńChętnie wypróbuję Twój pomysł pieczenia tego sernika!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda wspaniale, delikatnie, tak kremowo! Sernik to chyba jedyne ciasto na które zawsze mam ochotę :) Ale musi być bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAle bajeczny sernik ❤
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
- www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
- www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
-https://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Znam Cię z ig :D
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Nigdy nie robiłam takiego sernika, świetny przepis, koniecznie muszę go wypróbować :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
<3
UsuńWygląda przepysznie! Ja zazwyczaj stawiam na taki sernik klasyczny, który nauczyłam się robić od babci i mamy, jednak chyba czas w końcu odrobine poeksperymentować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo smakowicie prezentuje się ten sernik :D Pięknie go udekorowałaś :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
<3
Usuńpysznie wygląda ja jeszcze tego sernika nie robiłam
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńDziękuje za przepis. Sernik z dodatkiem cytryny to świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń